Рекордьорът по титли от Големия шлем в тениса Роджър Федерер записа поредното си изключително постижение, като стана най-възрастният водач в световната ранглиста. Швейцарецът си осигури завръщане на върха с достигането до полуфиналите на турнира в Ротердам.

Федерер направи обрат за 4:6, 6:1, 6:1 срещу холандеца Робин Хаазе. С успеха си 36-годишният тенисист събра достатъчно точки, за да изпревари Рафаел Надал и за първи път след 2012 г. да се изкачи начело в ранглистата.

При обновяването на класацията на АТП в понеделник той ще е на 36 години и 198 дни. Настоящият рекордът се държи от Андре Агаси, който оглавяваше ранглистата на 33 години и 131 дни.

Швейцарецът държи и друг рекорд, свързан със световната ранглиста - за най-много време като №1. Той беше на върха 302 седмици.


Мачът с Хаазе започна добре за шампиона от Australian Open, който спечели първия гейм и поведе с 40:0 във втория. Холандецът обаче спаси и трите възможности за пробив и се защити. Сетът беше решен от един пробив в полза на 42-ия в световната ранглиста в деветия гейм.


След това Федерер имаше пълно превъзходство, като даде само два гейма на съперника си до края. Швейцарецът загуби едва седем точки в своите подавания във втория и третия сет, не даде нито една точка за пробив на Хаазе и реализира всяка една от петте възможности за пробив, които имаше.

Въпреки че завърши в три сета, мачът продължи само 78 минути.

"Да бъдеш №1 е едно от най-големите, ако не и най-голямото постижение в нашия спорт. Когато остарееш, усещаш, че трябва да работиш двойно повече, за да стигнеш до първото място. Затова да бъда №1 на почти 37 години може би означава най-много за мен от всички постижения в кариерата ми. Това е абсолютна мечта. Не мога да повярвам", каза след мача най-успешният тенисист в историята.

Дневник