Ски скачачът Владимир Зографски ще е единственият български участник в осмия състезателен ден на зимните олимпийски игри. Световният шампион за младежи от 2011 г. е устремен към силно представяне на голямата шанца в Пьонгчанг, след като преди седмица сътвори история на малката. Той постигна най-доброто класиране за България в ски скоковете на олимпийски игри - 14-о място.

Първият кръг на голямата шанца започва в 14.30 часа. В него ще участват 50 състезатели, а Зографски е с 16-и стартов номер. Напред към финалния кръг ще продължат най-добрите 30. Битката за разпределени на медалите започва в 15.30 часа.

Зографски преодоля квалификациите на голямата шанца с 31-и резултат. Той направи скок от 123 метра и получи нелоши оценки за стил - три по 17.5. 24-годишният българин завърши с общ сбор от 94.3 точки.

Най-добър резултат в квалификациите постигна бронзовият медалист на малката шанца в Пьонгчанг Роберт Йохансон. Норвежкият скачач преодоля 135 метра и събра 131.9 точки. Неговият сънародник и сребърен медалист на малката шанца Йохан Андре Форфанг зае второ място със 128.7 точки след скок от 137 метра.

Японецът Рьою Кобаяши допълни челната тройка със 127.6 точки. Той записа най-дългия скок в квалификацията - 143.5 метра, но компенсацията заради насрещния вятър го остави трети. Олимпийският шампион на малката шанца Андреас Велингер от Германия е четвърти със 127.1 точки

Квалификациите преминаха при много силен насрещен вятър. За щастие на състезателите и организаторите той беше сравнително постоянен и не причини забавяния, но доведе до много големи компенсациите, които достигнаха до 24 точки.

Преди четири години в Сочи, когато дебютира на олимпийски игри, Зографски преодоля квалификациите на голямата шанца с 39-и резултат, а след това завърши на 47-о място в крайното класиране.

Сега надеждите му са за далеч по-добро класиране след чудесното представяне на малката шанца и стабилните скокове на голямата. Във втората от общо шестте тренировки той завърши 14-и, а в останалите се движеше около 30-ата позиция - 28-и, 29-и, две пъти 31-и и 35-и.

Дневник