Световната шампионка в алпийския сноуборд Естер Ледецка сътвори една от най-големите сензации в историята на олимпийските игри. 22-годишната чехкиня шокира спортния свят, след като спечели златен медал в супергигантския слалом.

Ледецка влезе в история още преди да започне състезанията си в Пьонгчанг. Тя стана първият спортист, който си осигури олимпийско участие едновременно в сноуборда и алпийските ски. Дори в най-смелите си мечти обаче чехкинята не е мечтала за медал в ските.

През този сезон двукратната световна шампионка по сноуборд впечатли всички със седмо място в спускането в Лейк Луис. Това обаче беше единственото й влизане в топ 10 от общо 19 старта в Световната купа по ски алпийски дисциплини в кариерата й.

Най-добрите й резултати в Супер-Г бяха две 19-и места - в Гармиш през януари 2017 г. и в Лейк Луис през декември 2016 г. През този сезон тя участва в три супергигантски слалома за Световната купа, като отпадна в първия, а в другите два се класира 24-а и 44-а.

Ледецка обаче се възползва по-най-добрия начин от странните условията в едно изключително непредвидимо състезание. Заради силните ветрове началото се забави с около един час. Големите фаворитки за златото стартираха първи, а тежката писта доведе до огромен брой грешки.

Ледецка изпревари само с една стотна от секундата олимпийската шампионка в дисциплината от Сочи 2014 Ана Файт. Световната вицешампионка в Супер-Г Тина Вайратер завърши трета с изоставане от 0.11 сек. Тя се пребори за бронзовия медал, след като изпревари с една стотна двукратната носителка на малката световна купа в тази дисциплина Лара Гут.

Линдзи Вон завърши шеста при завръщането си на олимпийски игри, след като пропусна Сочи 2014 заради тежка контузия в коляното. Американката, която беше с първи стартове номер, имаше всички шансове за златото, но допусна грешка на последния скок. Тя остана на 0.38 сек. от Ледецка, а същото време постигна и италианката Федерика Бриньоне.

Друга представителка на Италия - Йохана Шнарф, се класира пета с пасив от 0.16 сек. Пълен провал претърпя действаща световната шампионка в Супер-Г Никол Шмидхофер от Австрия, която загуби 1.10 сек. от Ледецка и остана едва 19-а.

"Просто се чудех какво става. Това някаква шега ли е? Казах си, че сега ще променят времето ми. Ще изчакам още малко и ще го сменят, ще добавят някоя секунда.Взирах се в таблото, но нищо не се случваше, а около мен всички крещяха. Започнах да си мисля: "Ок, това е много странно", каза Ледецка, която дълго време не можеше да повярва, че е спечелила златния медал.

Файт също беше шокирана. "Мислях, че съм спечелила златото. За мен е огромна изненада, че тя успя да направи това. Първоначално си помислих, че е някаква грешка. Но искам да я поздравя, защото тя направи много добри каране", заяви австрийката.

"Може би просто защото съм единственият сноубордист", каза Ледецка, попитана как е успяла да бъде толкова бърза. "Другите момичета не рискуваха много. Върху тях вероятно имаше голямо напрежение, докато аз просто се опитвах да направя най-доброто, на което съм способна", допълни тя.

Чехкинята може да запише едно от най-великите постижения в историята на зимните спортове - два златни медала в два различни спорт от една олимпиада. Тя е големият фаворит за титлата в паралелния гигантски слалом в сноуборда.

Дневник