Три автомобила на "Хюндай" водят след първия ден от рали "Швеция", втори кръг от Световния рали шампионат (WRC) за 2018 г. Тиери Ньовил, който в последните два сезона остана втори в генералното класирането след Себастиен Ожие има аванс от 4.9 секунди пред съотборника си Андреас Микелсен.

В петък бяха изминати седем специални етапа с обща дължина 140.1 километра, а битката между пилотите започна още в четвъртък с кратка отсечка от 1.9 км.

От Танак с "Тойота" спечели първите два етапа, но Ньовил беше най-бърз при първото преминаване на Свюлрия и поведе в класирането. Петъчният ден предложи много оспорвана битка в снежните гори на Швеция и Норвегия, но пилотите на "Хюндай" показаха, че са много уверени във воденето на колите.

Макар и да не спечели повече етапи в първия ден, Ньовил се възползва отлично от стартовата си позиция. Тези, които тръгнаха преди него като Ожие, Танак и Яри-Мати Латвала на практика разчистиха пресния сняг. Пилотите със задни номера пък страдаха от образуваните коловози.

"Да бъда пети по трасето беше много добре, защото имах линия, която да следвам, но не беше много изровено. Доволни сме от първия ден, изглежда, че целият отбор върши отлична работа. Тепърва обаче идват най-важните етапи", каза Ньовил в петък вечерта.

Микелсен спечели една отсечка, а третият пилот на "Хюндай" Хейдън Падън също показа добра скорост с два етапа на сметката си. Новозеландецът изостава с 12.1 секунди от двамата си съотборници, но много близо до него е Крейг Брийн със "Ситроен", който е само на половин секунда.

Мад Остберг е пети, а Теему Сунинен заема шесто място. Трите коли на "Тойота" изостанаха сериозно във втората частот деня, като Есапека Лапи, Латвала и Танак са седми, осми и девети.

От тях с най-малко изоставане е Лапи на 38 секунди, но младият финландец удар своя "Ярис" в една пряспа, от което дойде загубата му на време. Латвала, който е шампион в Швеция от 2017 г. изостава с 1.06 минути, а Танак е на минута и половина.

Световният шампион Себастиен Ожие е едва 12-и на близо три минути зад Ньовил.

В събота ще бъдат изминат осем специални етапа с дължина 120.31 километра. Пилотите ще минат и през известния скок Билото на Колин (на името на покойния Колин Макрей), където колите прелитат над 40 метра.

Дневник