Григор Димитров се класира за финала на турнира от категория "АТП 500" в Ротердам след десет гейма игра. Българският тенисист водеше с 6:3, 0:1 срещу Давид Гофен, когато нелеп инцидент доведе до отказването на белгиеца.

Гофен направи опит за воле при минаващ удар на Димитров, но прати топката в окото си. След няколко минути лекарски консултации миналогодишният финалист в турнира реши да прекрати участието си.

Димитров се класира за първия си финал за 2018 г. и общо 15-и в своята кариера. В опит да спечели деветата си титла от турнирите на АТП 26-годишният българин ще се изправи срещу победителя от двубоя между Роджър Федерер и Андреас Сепи.

Двубоят между най-възрастния номер 1 в историята на тениса и 81-ия в световната ранглиста, който влезе в основната схема като "щастлив губещ" от квалификациите започва в 20.30 часа

Преди да се стигне до травмата, Димитров и Гофен правеха много оспорван двубой. Десетте гейма продължиха 61 минути, а белгиецът имаше повече шансове в подаванията на съперника.

Както във всички мачове досега обаче, българинът показа по-добра игра в ключовите моменти.

Шампионът от финалите на АТП влезе отлично в мача. Той вкарваше много първи сервиси и печелеше с лекота подаванията си. В четвъртия гейм българският тенисист стигна до първата си възможност да пробие. Пропусна я, но си извоюва втора и този път се възползва - 3:1.

Димитров затвърди с лекота пробива и поведе с 4:1. След това обаче започнаха колебанията му на начален удар. В седмия гейм Гофен два пъти имаше възможност да върне пробива, но българинът успя да се измъкне и да обърне гейма с няколко добри сервиса.

При 5:3 Димитров сервираше за спечелването на първия сет. Всичко изглеждаше решено, след като той поведе с 40:0. Световният номер 5 обаче пропусна и трите сетбола. Първият му сервис изчезна, двойните грешки валяха, а Гофен получи цели четири точки за връщане на пробива.

С много усилия и железни нерви българинът отрази всички, преди най-накрая да стигне до четвърти шанс да спечели сета и този път да се възползва. Втората част започна със сервис гейм на нула за Гофен, но във втората точка на втория гейм се стигна до тежкия удар в окото на белгиеца.

Димитров записа трета поредна и общо шеста победа в седемте си мача с Гофен. Единствената загуба на българина срещу белгиеца беше точно преди една година - в четвъртфиналите в Ротердам.

Дневник