Барселона" се върна на победния път в Примера дивисион и взе аванс от десет точки на върха в класирането. Каталунците прекъснаха серията си от две поредни равенства в шампионата след успех с 2:0 при гостуването на "Ейбар".

Луис Суарес и Жорди Алба бяха точни за осмата победа на "Барселона" от осем мача срещу този съперник. Тимът на Ернесто Валверде събра 62 точки след 19-ия си успех от 24 шампионатни мача и остава непобеден от началото на сезона.

"Aтлетико" (Мадрид) е втори с 52 точки преди домакинството си на "Атлетик" (Билбао) в неделя. "Валенсия" заема третото място с 43 точки от 23 мача, а шампионът "Реал" (Мадрид) е четвърти с 42 точки от 22 срещи.

С победата срещу "Ейбар" "Барселона" записа 31-и пореден двубой без загуба в Примера дивисион. По този начин беше изравнен рекордът за най-дълга серия без шампионатно поражение, който беше поставен през 2011 г. под ръководството на Пеп Гуардиола.

Въпреки че във вторник "Барселона" гостува на "Челси" в Шампионската лига, старши треньорът подходи сериозно към двубоя и пусна в игра всичко най-добро, с което разполага.

Двубоят започна при силен дъжд и хлъзгав терен. Футболистите на "Ейбар" се приспособиха по-бързо към условията в началото. Домакините притесняваха отбраната на "Барселона" с бързи действия по двата фланга.

В шестата минута се откри първото по-сериозно голове положение за каталунците. Суарес получи топката в наказателното поле, залъга вратаря и подаде към Алба. Защитникът стреля моментално, но ударът му беше блокиран в последния момент.

Десет минути по-късно каталунците поведоха, а основна заслуга за гола имаше Лионел Меси. Аржентинецът пое топката в центъра, напредна и пусна хубав извеждащ пас към Суарес. Уругвайският нападател финтира хладнокръвно вратаря и отбеляза в опразнената врата.

Малко след подновяването на играта "Ейбар" беше много близо до изравняване на резултата. Гредата обаче спаси "Барселона" след далечен изстрел на Фабиан Орелана. Домакините търсеха настойчиво гола, но не им достигаше прецизност в завършващата фаза.

До края на първата част "Барселона" пое контрола над случващото се на терена. В 34-ата минута Паулиньо стреля слабо с глава, а три по-късно и Меси уцели гредата. В заключителните минути Алба имаше добра възможност за гол, но пропусна.

В 66-ата един от най-активните играчи на "Ейбар" - Орелана, беше изгонен. Чилийското крило получи втори жълт картон за бурна реакция срещу съдията, като разкара ненужно топката.

Численото преимущество при гола аванс успокои футболистите на "Барселона" и до голяма степен предреши изхода на мача. В 88-ата минута Меси получи добро подаване в наказателното поле, но ударът му беше спасен. Топката обаче попадна в Алба, който направи добавка и оформи крайния резултат.

Дневник