Григор Димитров ще направи днес седмия си опит да постигне първа победа срещу своя идол Роджър Федерер. 26-годишният българин и 36-годишният швейцарец се изправят един срещу друг във финала на турнира от категория "АТП 500" в Ротердам. Двубоят започва в 16.00 ч.

Носителят на 20 титли от Големия шлем остава единственият от водещите играчи, срещу когото Димтитров няма победа. В досегашните шест срещи помежду им българският тенисист е спечелил само два сета.

Последният сблъсък между двамата завърши с убедителна победа за Федерер - 6:4, 6:2, 6:4 в осминафиналите на миналогодишния "Уимбълдън", в който швейцарецът не загуби нито един сет по пътя към титлата.

През 2016 г. Федерер и Димитров изиграха два мача в рамките на три седмици. В тях българският тенисист взе единствените си два си сета срещу Маестрото - 4:6, 6:3, 1:6, 4:6 в осминафиналите на Australian Open и 4:6, 7:6 (4), 4:6 в четвъртфиналите в Бризбейн.

Година по-рано двамата отново се срещнаха в Бризбейн, а Федерер спечели категоричен успех с 6:2, 6:2 в полуфиналите. Другите им два мача са в четвъртфиналите на турнира в Базел - 7:6 (4) 6:2 през 2014 г. и 6:3, 7:6 (2) през 2013 г.

Федерер преследва 97-a титла в 146-ия си финал в турнирите на АТП. От началото на 2017 г., когато започна неговият ренесанс, швейцарецът има осем победи в деветте мача за титла, които изигра. Единствената му загуба беше срещу Александър Зверев в канадския мастърс. Най-възрастният номер 1 в историята на тениса се намира в страхотна форма, като има 11 победи в 11 мача през 2018 г.


Димитров се класира за първия си финал през този сезона и общо 15-и в своята кариера. Световният номер 5 също се намира в добър период, като е спечелил 15 от последните си 17 мача във всички турнири.

"Ще се фокусирам върху своята игра. От началото на седмицата повтарям, че това е най-важното нещо. Чувствам се все по-добре и по-добре с всеки следващ мач. В неделя трябва да вдигна летвата още по-високо. За тази цел трябва да продължа по същия начин, по който се подготвят и тренирам досега", каза Димитров след полуфинала с Давид Гофен. Тогава той все още не знаеше кой ще бъде неговият съперник в мача за титлата.

Според Федерер Димитров е по-добър и много по-уверен играч, отколкото при последната им среща.

"Той се намира в страхотна форма. Имаше фантастичен минал сезон, а този също започва солидно. Мисля, че е свеж и готов да продължи по същия начин. Увереността, която натрупа миналата година, ще е ключова за изкачването му", заяви швейцарецът след победата срещу Андреас Сепи в полуфиналите.

"Ще бъде интересен мач. Обичам да играя с Григор. Усещам, че знам как се чувства той като тенисист с бекхенд с една ръка, силен сервис и силен форхенд. Ще опитам да бъда агресивен и да играя своята игра. Ако сервисът ми върви, ще ми бъде от голяма помощ", каза още Федерер.

Дневник