Олимпийската титла на Марсел Хиршер в комбинацията в Пьонгчанг даде криле на австриеца и той безапелационно спечели състезанието в гигантския слалом. След две четвърти места във Ванкувър и Сочи, този път шесткратният носител на Световната купа в алпийските ски стъпи на най-високото стъпало.

Хиршер буквално разби конкурените си и завърши с 1.27 секунди пред Хенрик Кристоферсен. Австриецът направи много силно спускане в първия манш и имаше близо 60 стотни аванс пред Алекси Пинтюро. Кристоферсен пък се представи зле и изостана с близо секунда и половина.

Във втория манш норвежецът направи изумително каране, дълго време беше лидер, благодарение на най-доброто си време, но преднината на Хиршер беше прекалено голяма, за да може да бъде стопена.

Пинтюро се задоволи с третото място, на само четири стотни зад Кристоферсен.

"Все още съм под емоцията на състезанието, не мога да се отпусна и да се насладя на момента. Радвам се от представянето си, бях уверен в спускането и знаех какво трябва да правя. Вече съм доста изморен и само чакам да мине слаломът, след това не искам да виждам състезания", каза Хиршер след финала.


Австриецът обясни, че и в най-техничната дисциплина очаква битка с Кристоферсен, както е през целия сезон в Световната купа.

Четвърти в гигантския слалом се класира словенецът Жан Кранец, пред други трим французи – Тома Фанара, Виктор Мюфа-Жанде и Матьо Февър. Топ 10 допълниха още Лейф Кристиан Нестволд-Хауген, Матс Олсон и Райън Кохран-Сигъл. Американецът беше 21-и след първия манш, но във второто спускане даде трети резултат, за да спечели 11 позиции. Олимпийският шампион в дисциплината от Сочи Тед Лигети завърши едва 15-и.


В гигантския слалом имаше и добро българско представяне, като Алберт Попов влезе сред първите 30 с блестящ втори манш. 20-годишният скиор беше 34-и след първото спускане с 1:12.39, но при второто минаване беше по-бърз с повече от секунда и записа 22-и резултат.

Другият български представител Камен Златков беше 59-и след първия манш, но във втория падна и не завърши.

Дневник