Мартен Фуркад спечели втори златен олимпийски медал в Пьонгчан, след като триумфира в масовия старт от програмата в биатлона. Най-атрактивната дисциплина не разочарова, а титлата беше решена във финален спринт между Фуркад и Симон Шемп и фотофиниш реши победата на французина.

Очакванията за дуел между Фуркад и Йоханес Тингес Бьо не се състояха, след като норвежецът за пореден път не издържа на напрежението. Въпреки че спечели титлата в индивидуалния старт Бьо отново не беше на висота и направи три грешки, завършвайки 16-и.

Честта на Норвегия защити Емил Хегле Свендсен. Олимпийският шампион в тази дисицплина от Сочи грабна бронзовия медал в спор на финала с друг германец – Ерик Лесер.

Състезанието започна драматично и след първата стрелба 14 биатлонисти бяха събрани в 14 секунди. Мартен Фуркад направи една грешка, а за капак при излизането си от допълнителната обиколка падна, но бързо се изправи.

С много силно бягане и най-вече чиста и бърза стрелба, француизът започна да си пробива път напред. След втората стрелба от легнал той беше осми, а при третото влизане на стадиона беше пети. Благодарение на светкавична стрелба, проведена само за 18.8 секунди шесткратният носител на Големия кристален глобус излезе първи следван от германците Ерик Лесер и Симон Шемп. Представителите на Бундестима бяха без грешка в първите си три стрелби и тримата влязоха заедно за решителните пет изстрела.

В тях Лесер сгреши два пъти, а Фуркад и Шемп по веднъж, което доведе до дуел в послената обиколка. На финалната линия французинът беше с няколко милиметра пред германеца, за да грабне четвъртото си олимпийско злато.

Фуркад успя да оправдае ролята си на фаворит преди състезанието, след като в Световната купа спечели два от масовите стартове, а в третия остана на второ място.

В масовия старт нито един биатлонист не завърши без грешка в стрелбата, но състезанието беше много качествено. Първите 11 завършиха в 36 секунди.

До края на олимпийските игри предстоят три старта в биатлона. След два дни е смесената щафета, на 22 февруари е женската щафета, а ден по-късно мъжката.

Дневник