Пилотът на "Хюндай" Тиери Ньовил спечели рали "Швеция" втори кръг за сезона в Световния рали шампионат (WRC). Белгиецът пое лидерството още в петък преди обяд и не изпусна първата позиция след това с блестящо каране и много добро темпо.

Ньовил е едва третият пилот, който не е роден в Скандинавия и печели снежното рали. Преди него това направиха Себастиен Льоб (2004) и Себастиен Ожие (2013, 2015 и 2016 г.).

Преди 12 месеца белгиецът беше близо до победата, но технически дефект го спря, докато беше начело и донесе успеха на Яри-Мати Латвала.

"Невероятен уикенд за нас, не очаквахме да сме чак толкова бързи, но чувството е много приятно. През миналата година заслужавахме да спечелим, но това е едно сладко отмъщение. Работихме много здраво през зимата и мисля, че това си личи тук в Швеция", каза Ньовил след финала.

Това е седма победа във WRC за него, като всички дойдоха с "Хюндай". През миналия сезон Ньовил спечели четири надпревари – в Корсика, Аржентина, Полша и Австралия, но остана втори в крайното класиране след Ожие.

Втори зад Ньовил в Швеция се нареди Крейг Брийн със "Ситроен", който изостана с 19.8 секунди, а подиумът допълни още един пилот на "Хюндай" – Андреас Микелсен (+28.3 секунди).

В неделния ден бяха изминати едва три специални етапа, като и в трите победител беше Есапека Лапи. Финландецът превъзмогна проблемите си от втория ден и направи всичко възможно да се изкачи в подреждането и спечели две позиции. Пилотът на "Тойота" започна деня шести, но финишира четвърти с изоставане от 45.8 секунди. Първото място на Лапи в последния пауър етап му донесоха и още пет точки. Зад него в отсечката Торсби 2 се наредиха Ожие, Микелсен, Ньовил и Танак, взимайки съответно 4,3,2 и 1 точка.

Топ 10 в класирането за ралито допълниха Хейдън Падън ("Хюндай"), Мадс Остберг ("Ситроен"), Яри-Мати Латвала ("Тойота"), Теему Сунинен ("Форд"), От Танак ("Тойота") и световният шампион Ожие, който изостана с повече от пет минути.

Победата на Ньовил го изкачи и начело в класирането в шампионата. След два кръга белгиецът има 41 точки, с 10 повече от втория Ожие. Третото място делят Латвала и Лапи с по 23, а Танак и Микелсен са с 21 точки.

Следващият кръг е рали "Мексико" от 8 до 1 март.

Дневник