Роджър Федерер спечели турнира в Ротердам след безапелационна победа срещу Григор Димитров. 36-годишният швейцарец даде само четири гейма на 26-годишния българин и имаше нужда от едва 55 минути за успеха с 6:2, 6:2.

Федерер, който от понеделник ще е най-възрастният №1 в историята на тениса, записа седма победа от седем мача срещу Димитров. Носителят на 20 титли от Големия шлем остава непобеден в 12-те си мача през 2018 г. - седем на Australian Open и пет в Ротердам.

Швейцарецът спечели турнира в холандския град за втори път след 2012 г. Той завоюва 97-а индивидуална титла в 146-ия си финал в турнирите на АТП. Повече трофеи от него има единствено американецът Джими Конърс - 109.


Димитров започна амбицирано мача, но след третия гейм не издържа на темпото. С всеки свой удар Федерер пращаше топката максимално бързо в полето на българина, който в повечето случаи допускаше грешка рано или късно.

Бекхендът на световния №5 изцяло се пропука, а сервисът му също не беше на високи ниво, което не му позволи да окаже по-голяма съпротива. Димитров нямаше нито една точка за пробив в мача. В същото време той даде цели осем възможности на Федерер и загуби четири от осемте си подавания.

В първия сет българският тенисист вкара само 43% от първите си сервиси. Във втората част той реши да заложи на по-сигурен начален удар, като насочи в полето 71% от първите си сервиси, но и тази тактика не му донесе успех.

Дневник