Норвегия излезе начело в класирането по медали след деветия състезателен ден на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Скандинавците спечелиха два златни, един сребърен и един бронзов медал днес и изместиха Германия от първото място. Двете страни имат по девет олимпийски титли, но норвежците имат повече отличия - 26 срещу 18 за германците.

Мъжката щафета на Норвегия в ски бягането не допусна изненада и спечели златните медали в най-старата дисциплина - 4х10 км. Норвежците затвърдиха доминацията си в трета титла от четири старта в мъжката програма на ски бягането и общо пета след победи на женската щафета преди ден и Рагхилд Хага в 10-те километра.

Йойстайн Бройтен донесе второто злато за Норвегия. 22-годишният състезател във фрийстайл ските спечели титлата в дисциплината слоупстайл. Шампионът от Зимните игри през 2017 г. изпревари американеца Ник Гепер и канадеца Алекс Болю-Маршон.


Германия беше много близо да запази първото място в класирането по медали, но няколко сантиметра разделиха Симон Шемп от златото в масовия старт в биатлона. След по-добро финално приплъзване и фотофиниш Мартен Фуркад триумфира в едно от най-зрелищните състезания от началото на Пьонгчанг 2018.

Холандия за пръв път остана без медал в бързото пързаляне с кънки, но запазва третото място с шест първи, пет втори и две трети места. Японката Нао Кодаира сложи край на холандската доминация при жените с победа в спринта на 500 метра и нов олимпийски рекорд - 36,94 секунди. Бронзовият медал отиде при чехкинята Каролина Ербанова.

Носителят на Световната купа по ски алпийски дисциплини в последните шест сезона Марсел Хиршер спечели втора олимпийска титла в Пьонгчанг. След победата в комбинацията 28-годишният скиор грабна златото и в гигантския слалом.

Хиршер донесе четвърта титла за Австрия в Пьонгчанг. С четири са още Швеция и Франция след триумфа на Фуркад. Домакините от Южна Корея има три златни медала. Япония, Швейцария и Италия са с по два, а по един са спечелили Чехия, Словакия, Беларус, Великобритания, Полша и Украйна.

Украйна стана 18-ата държава със златен медал в Пьонгчанг, след като Александър Абраменко стана олимпийски шампион в ски акробатиката.

Дневник