Намиращият се в третото ниво на английския футбол "Уигън" поднесе голямата изненада в Купата на Англия, след като елиминира убедителния лидер във Висшата лига "Манчестър сити". С гол на Уил Григ в 79-ата минута "латикс" спечели с 1:0 и се класира за четвъртфиналите.

Пет години след като шокира "гражданите" във финала на най-стария футболен турнир, "Уигън" сътвори сензация и срещу безупречно работещата от началото на сезона машина на Пеп Гуардиола.

"Сити" имаше тотално надмощие и направи много пропуск, но в края на първото полувреме остана с човек по-малко на терена след директен червен картон на Фабиан Делф. "Уигън" се възползва от численото си предимство след отлична игра в защита и груба грешка на Кайл Уокър, която позволи на Григ да отбележи единствения гол.

През 2013 г. на "Уембли" "Уигън" отново спечели с 1:0. Тогава Бен Уотсън донесе първи голям трофей в историята на своя отбор с попадение в 91-ата минута. Само три дни по-късно "латикс" изпадна от Висшата лига и оттогава не се е завръщал в елита.

"Уигън" записа трета поредна победа срещу "Сити" и отстрани трети елитен отбор в това издание на Купата на Англия след "Уест хем" и "Борнемут". Синьо-белите станаха едва третият отбор, който не допуска гол срещу тима на Гуардиола през този сезон. Другите два бяха "Уулвърхемптън" (0:0) в осминафиналите за Купата на лигата и "Кристъл палас" (0:0), който спря рекордната серия на "гражданите" от 18 поредни победи във Висшата лига.

"Невероятно е. Да победим отбор, който почти сигурно ще стане шампион на Англия... Никога не сме си представяли, че ще се случи. Работихме страшно много. "Сити" игра страхотен футбол, владееше играта, въпреки че беше с десет души. Последните 15 минути бяха изключително тежки. Бяхме много единни, всеки един на терена се бореше до края. Момчетата заслужиха тази победа", каза мениджърът на "Уигън" Пол Кук.

"Сити" можеше да открие резултата на стадион DW още в третата минута, но Серхио Агуеро стреля неточно с глава след корнер. В деветата минута вратарят на "Уигън" Кристиан Уолтън спаси удар на Илкай Гюндоган.

Лидерът във Висшата лига владееше продължително топката, но домакините няколко пъти показаха, че могат да бъдат много опасни на контраатака. В деветата минута Клаудио Браво трябваше да се намесва решително след грешка на Джон Стоунс, а две по-късно Гари Робъртс направи самостоятелен пробив и стреля с левия крак в близкия ъгъл, но топката се спря във външната страна на мрежата.

В 29-ата минута Фернандиньо направи много голям пропуск пред вратата на "Уигън", след като на метър от вратарското поле стреля високо на гредата. Най-вълнуващите моменти от първото полувреме дойдоха в самия му край.

В първата минута на добавеното време Агуеро се измъкна зад защитата, но отново не успя да преодолее Уолтън. 22-годишният вратар, който играе в "Уигън" под наем от "Дарби", се намеси по чудесен начин и изби в корнер.

Минута по-късно Делф влезе много грубо с двата крака срещу Макс Пауър. Първоначално реферът Антъни Тейлър извади жълт картон и дори записа името на Делф върху него, но след това промени решението си и показа директен червен картон.

Въпреки че остана с десет души, "Сити" продължи да доминира. Статистиката в края на мача отчете, че тимът на Пеп Гаурдиола е владеел топката в 83% от времето и е отправил цели 26 удара.

"Уигън" обаче показа много стабилна игра в отбора и дочака своя шанс. Той дойде след грешка на влезлия като резерва Уокър, който пропусна върната към него топка. Григ се откъсна очи в очи с Браво и прати топката в далечния ъгъл.

В оставащото време натискът на "Сити" стана още по-силен, но "Уигън" издържа и заслужи място във финалната осмица на най-стария футболен турнир в света.

"Латикс" записа трети пореден успех срещу "Сити" за ФА къп. Освен във финала през 2013 г. синьо-белите елиминираха "гражданите" и в четвъртфиналите през 2014 г., когато се състезаваха в Чемпиъншип.

Днешното поражението сложи край на надеждите на "Манчестър сити" да спечели четири трофея в един сезон. След последният съдийски сигнал ядосани фенове на гостите хвърляха рекламни пана по стюардите.

Дневник