Едно от най-оспорваните и вълнуващи съперничества в европейския футбол през 21 век се подновява днес след шестгодишно прекъсване. "Челси" и "Барселона", които изиграха 12 паметни мача между 2000 и 2012 г., се изправят един срещу друг в първи осминафинален сблъсък в Шампионската лига.

Колебливият шампион на Англия посреща убедителния лидер в Испания на "Стамфорд бридж" от 21.45 ч. Реваншът на "Камп ноу" е на 14 март. В другия мач, който ще се изиграе тази вечер, намиращият се в отлична форма под ръководството на Юп Хайнкес "Байерн" е домакин на "Бешикташ".

"Барселона" влиза като фаворит в мачовете с "Челси", който преминава през трудна кампания след спечелването на Висшата лига в първия сезон под ръководството на Антонио Конте. Историята обаче е на страната на лондончани, които нямат загуба от каталунците в седем поредни мача.

Прогнозите сочат лесно преминаване на "Барселона" в следващата фаза. Тимът на Ернесто Валверде прави силен сезон до момента, като е единственият без загуба в петте големи лиги на Европа. "Челси" обаче винаги е бил трудно препятствие за каталунците, независимо как се представя във вътрешното първенство

Момента форма

В събота "Барселона" записа 31-и пореден двубой без загуба в Примера дивисион. По този начин беше изравнен клубният рекорд за най-дълга серия без шампионатно поражение, който беше поставен през 2011 г. при Пеп Гуардиола. В груповата фаза на Шампионската лига каталунците също нямат загуба.

"Барселона" все пак показва някои колебания. Каталунците записаха две поредни равенства в Испания - срещу "Еспаньол" и "Хетафе", преди да дойде победата срещу "Ейбар" в събота, която също беше постигната доста трудно.

В Шампионската лига тимът на Валверде изпитва трудности при гостуванията си. В груповата фаза вкара само един гол извън "Камп ноу", но и не допусна нито един в мачовете с "Ювентус" (0:0), "Олимпиакос" (0:0) и "Спортинг" (1:0).

"Челси" се намира в труден период, a медиите в Англия усилено твърдят, че дните на Антонио Конте на "Стамфорд бридж" са преброени. В началото на месеца сините записаха две много тежки поражения - с 1:4 от "Уотфорд" и с 0:3 от друг борещ се за оцеляване отбор - "Борнемут". Така за пръв път от 1995 г. "Челси" загуби два поредни мача с разлика от три гола.

Английският шампион пое глътка въздух след победа с 3:0 срещу последния "Уест бромич", а в петък постигна категорична победа с 4:0 срещу "Хъл сити" за Купата на Англия. Тимът на Конте обаче е доста колеблив, а особено притеснителна е играта в защита.

История

"Челси" винаги е успявал да създаде доста проблеми на "Барселона", не зависимо в каква форма се е намирал в първенството. Така беше и при последната им среща - в полуфиналите през 2012 г., когато съставът на Роберто ди Матео продължи след победа с 1:0 в Лондон и равенство 2:2 в реванша. Сините бяха аутсайдер и в онзи сблъсък, но елиминираха каталунците, а впоследствие вдигнаха първия си и единствен засега трофей в най-силния клубен турнир.

През 2009 г. двата отбора отново бяха един срещу друг в полуфиналите. "Барселона" продължи напред след две равенства - 0:0 в Испания и 1:1 в Англия. "Челси" беше много близо до успеха в онзи сблъсък, но беше спрян от съдийството на норвежеца Том Йоребьо и гол в добавеното време на Андрес Иниеста.

През 2006 г. двата тима изиграха цели четири мача. През пролетта "Барселона" елиминира "Челси" в осминафиналите след победа с 2:1 като гост и равенство 1:1 в реванша на "Камп ноу". През есента двата тима бяха заедно в груповата фаза. "Челси" спечели с 1:0 у дома, а мачът в Испания завърши 2:2.

Двата отбора са се срещали още веднъж в Шампионската лига - в четвъртфиналите през 2000 г. "Челси" спечели първия мач с 3:1, но "Барселона" успя да навакса изоставането си и да продължи напред след победа в реванша с 5:1 след продължения. Те имат още среща в европейските клубни турнири - в Купата на панаирните градове през 1966 г. След като си разменят по една домакинска победа с 2:0, "Барселона" печели третия мач на "Камп ноу" с 5:0.

Треньорите

Антоно Конте: "Започваме този двубой като аутсайдери. Трябва да играем изключително внимателно, но в същото време трябва да имаме амбицията да играем собствената си игра. Познаваме характеристиките и качествата на "Барселона". Те обичат да владеят топката и да доминират. Трябва да бъде подготвени да страдаме без топката, да бъде компактни, да останем спокойни по време на мача. И след това, когато топката бъде в нас, трябва да покажем това, което умеем и сме тренирали."

Ернесто Валверде: "Челси" има много специфичен стил на игра, както повечето отбори във Висшата лига. Трябва да имаме предвид, че се изправяме срещу действащия шампион на Англия. Ще бъде трудно. Историята има значение, но няма особено влияние върху мачовете, които предстоят. Между двата отбора има съперничество, което може да направи сблъсъка по-вълнуващ, но за нас това е просто още едно препятствие в Шампионската лига.

Вероятни състави

"Челси": Тибо Куртоа, Сесар Аспиликуета, Андреас Кристиансен, Гари Кейхил, Виктор Моузес, Маркос Алонсо, Нголо Канте, Сеск Фабрегас, Еден Азар, Педро Родригес, Алваро Мората.

"Барселона": Марк Андре тер Стеген, Сержи Роберто, Жерар Пике, Самуел Умтити, Жорди Алба, Серхио Бускетс, Паулиньо, Иван Ракитич, Андрес Иниеста, Лионел Меси, Луис Суарес.

Дневник