Вратарят на "Милан" Джанлуиджи Донарума е най-обещаващият талант в европейския футбол сочи проучване на Международния център за спортни изследвания (CIES). Футболистът на "росонерите", който в края на седмицата ще навърши 19 години, вече има 93 мача в Серия А, където дебютира едва на 16 години и 242 дни.

Класацията на Футболната обсерватория е на базата на изиграните минути от футболистите и представянето им. В нея попадат всички родени след 1 януари 1998 година, а в първата категория, където са играчите с пет звезди са общо 10 души.

Освен Донарума в челото са Килиан Мбапе, Кристиан Пулишич, Маланг Сар от "Ница", Дайот Упамекано от "РБ Лайпциг", Том Дейвис от "Евертън" Матайс де Лихт ("Аякс"), Кай Хаверц ("Байер") и Раян Сесеньон, който играе за "Фулъм".

На 28-о е поставен Мартин Йодегард, който преди няколко години беше привлечен от "Реал" (Мадрид). След като не се наложи на "Сантяго Бернабеу" норвежецът беше пуснат под наем в "Хееренвеен".

В първите 50 няма български футболист.

В края на 2017 г. CIES изготви класация на най-талантливите футболисти по годината им на раждане. За тези, родени през 1996 г. Първи беше Деле Али пред германеца Юлиан Бранд, от набор 1997 – Ренато Санчес, 1998 – Мбапе, а Донарума за тези родени през 1999 г.

Дневник