Франция спечели олимпийската титла в смесената щафета по биатлон. След като в нито един момент по време на първите три поста не бяха начело, французите стигнаха до златните медали благодарение на блестящ последен пост на Мартен Фуркад.

Шесткратният носител на Световната купа пое щафетата с изоставане 32.6 секунди от олимпийския шампион в спринта Арнд Пайфер. 29-годишният французин не допусна нито една грешка в стрелбата и показа страхотно ски бягане, за да финишира с аванс от 20.9 секунди пред Норвегия.

Италия се пребори за бронзовия медал след финален спринт между Доминик Виндиш и Пайфер. Олимпийският шампион в спринта се провали напълно и остави бундестима без медал, след като направи една наказателна обиколка, използва пет допълнителни патрона и загуби една минута спрямо Фуркад.

Германия беше фаворит за златото заради балансирания си състав и водеше почти през цялото състезания. Ванеса Хинц даде перфектен стар на бундестима с десет от десет на стрелбището. Същото направиха италианката Лиса Витоци и французойката Мари Дорен-Абер.

Трите предадоха щафетата с повече от 20 секунди аванс пред Чехия и САЩ. Норвегия започна лошо след три допълнителни патрона на Марте Олсбу, която все пак избегна влизане в наказателна обиколка и предаде на Тирил Екхоф с пасив от 33 секунди. Швеция отпадна от битката за медали, след като Мона Брорсон навъртя две наказателни обиколки и загуби повече от две минути и половина.

В челото Лаура Далмайер направи страхотен втори пост за Германия и натрупа аванс от 30 секунди пред Италия, 33 пред Беларус и 49 пред Франция. Олсбу продължи пропадането на Норвегия, след като направи наказателна обиколка и използва пет допълните патрона. Тя предаде щафетата десета с пасив от 1:23.4 мин.

Скандинавците обаче имаха Йоханес Бьо на трети пост и олимпийският шампион в индивидуалното върна своя отбор в битката за златото. Той съкрати цели 50 секунди на Ерик Лесер и предаде щафетата на Емил Хегле Свендсен на четвърто място с пасив от 33.1 секунди.

Италия с Лукас Хофер и Франция със Симон Дестийо предадоха втори на 32.6 секунди. Дестийо не се справи добре на стрелбището и изоставаше с 57 секунди след втората си стрелба, но направи чудесно бягане по последната си обиколка.

Авансът на Германия продължи да се топи, след като Пайфер използва два допълнителни патрона в първата си стрелба. Фуркад се справи блестящо и скоро след излизането от стрелбището настигна и задмина германеца. В същото време Норвегия и Италия се доближиха на 16 секунди от първата позиция след стрелбата.

Всяка една от четирите щафети беше в битката за победата преди финалното преминаване през стрелбището. Фуркад обаче не остави шансове на останалите с още една перфектна стрелба. Свендсен излезе втори, след като използва един допълнителен патрон. Пайфер влезе в наказателната обиколка и по този начин даде шанс на Виндиш да се пребори за бронза.

Дневник