Германия се изравни с Норвегия по златни медали от зимните олимпийски игри след пълен триумф в северната комбинация на голяма шанца. Йоханес Ридзек донесе 11-ата титла на бундестима в Пьонгчанг, а Фабиан Рисле и Ерик Френцел допълниха почетната стълбичка.

Норвегия остава начело в класирането по медали заради по големия си брой отличия - 29, от които 11 златни, десет сребърни и осем бронзови. Германия е с 23 медала, като има седем втори и пет трети места.

Канада се утвърди на третото място, след като спечели две олимпийски титли в единадесетия ден на игрите. Теса Виртю и Скот Моар грабнаха златните медали при танцовите двойки във фигурното пързаляне и поставиха два световни рекорда - в кратката програма и в общия сбор.

Канадската двойка спечелиха състезанието след изключително вълнуваща битка с Габриела Пападакис и Гийом Сизерон. Французите също поставиха световен рекорд - във волната програма, но по-малко от точка ги раздели от първото място.

Кейси Шарп донесе втората титла за Канада днес. Тя спечели златото в дисциплината халфпайп във фрийстайл ските. Французойката Мари Мартино взе сребърния медал, а бронзът остана за американката Брита Сигурни.

Холандия заема четвъртото място в класирането по медали с шест златни, пет сребърни и три бронзови. Франция се придвижи до петата позиция, след като спечели смесената щафета в биатлона.

Мартен Фуркад и компания донесоха пета олимпийска титла за своята страна в Пьонгчанг. САЩ също са с пет златни отличия, но са шести в класирането с един медал по-малко - 12 срещу 13.

Домакините от Южна Корея спечелиха днес четвърта титла, след като триумфираха в женската щафета на 3000 метра в шорттрека. С четири златни медала са още Швеция и Австрия.

Япония, Швейцария и Италия имат по две титли, а другите страни със злато от 23-те зимни олимпийски игри са Чехия, Словакия, Беларус, Великобритания, Полша и Украйна. Общо 27 държави са спечелили отличия в Пьонгчанг.

Dnevnik.bg