В дуел между рускините Алина Загитова и Евгения Медведева се превърна кратката програма от фигурното пързаляне при дамите в Пьонгчанг. Две от най-младите участнички във финала взеха сериозно предимство пред съперничките си и само сензация в петък ще лиши Олимпийските спортисти от Русия (ОАР) от първи златен медал на олимпийските игри.

Водачката в световната ранглиста и световна шампионка от 2016 и 2017 г., Медведева затвърди отличната си форма и с изпълнението си постави нов световен рекорд - 81.61 точки. Осемнадесетгодишната фигуристка подобри собственото си постижение 81.06, поставено в отборната надпревара в Пьонгчанг.

Рекордът на Медведева обаче издържа съвсем кратко, след като 15-годишната сензация Алина Загитова получи сбор от 82.92. Тя е едва в своя първи сезон при жените, но вече успя да спечели европейската титла през януари в Москва, побеждавайки именно сънародничката си.

Трета след двете руски остана Кейтлин Осмънд от Канада със 78.87.

Волната програма при дамите е в петък, след което ще се реши последната титла във фигурното пързаляне. Настоящият рекорд в нея се държи от Медведева (160.46). Тя притежава и върхото постижение от общия сбор в кратката и волната програма - 241.31.

Dnevnik.bg