Норвежката Марит Бьорген подобри рекорда за най-много медали от зимни олимпийски игри. 37-годишната ски бегачка спечели бронз в едно от най-вълнуващите състезания от началото на Пьонгчанг 2018 - отборния спринт при жените, който донесе олимпийска титла за САЩ.

Бьорген грабна своето 14-о отличие, като от тях седем са златни, четири са сребърни, а три - бронзови. Тя вече има един медал повече от своя сънародник Оле Ейнар Бьорндален. Легендарният биатлонист и друг норвежец - ски бегача Бьорн Дели, държат рекорда за най-много олимпийски титли - осем.

Дели е трети по общ брой медали с 12, а по десет имат холандската звезда в бързото пързаляне с кънки Ирен Вюст, съветската ски бегачка Райса Сметанина и друга представителка на ски бягането - италианката Стефания Белмондо.

Отборният спринт при жените предложи страхотна битка за златото, в която бяха замесени Норвегия с Бьорген и Майкел Фала, Швеция с Шарлоте Кала и Стина Нилсон и САЩ с Кикан Рандал и Джесика Дигинс. Трите щафети се движеха рамо до рамо през цялата дистанция от 7.5 километра, докато другите отбори бяха далеч назад.

След излизането от последния завой Фала изостана от Дигинс и Нилсон. В последните метри 26-годишната американка направи мощна атака и не остави шансове на олимпийската шампионка в спринта да я догони.

Кикан и Дигинс спечелиха първите си отличия от игрите в Пьонгчганг. Кала взе четвърти медал след олимпийската титла в скиатлона и сребърните в десетте километра свободен стил и женската щафета. Нилсон вече е с три отличия след златото в спринта и среброто в женската щафета.

Бьорген е с пълен комплект медали от 23-ите зимни игри - златен в щафетата, сребърен в скиатлона и бронзови в десетте километра и отборния спринт. За Фала днешното отличие е второ от Пьонгчанг след среброто в индивидуалния спринт.

Дневник