Звездата на българския национален отбор по баскетбол Александър Везенков ще пропусне световната квалификация с Чехия. Двубоят е в петък от 18.00 часа в "Арена Ботевград".

Баскетболистът, който беше избран под №57 в драфта на НБА, първоначално получи разрешение да вземе участие в мача. Той пристигна в България и се присъедини към лагера на националния отбор, но днес беше привикан обратно в Испания.

Българската федерация по баскетбол съобщи, че причината за решението на каталунците е заболяване на крилото Пиер Давид Ориола. Той няма да може да вземе участие в петъчния двубой с "Реал" (Мадрид) в Евролигата, което е принудило ръководството на тима да върне Везенков по спешност.

 Федерацията потвърди, че Везенков е отпътувал за Барселона. 22-годишният играч остава под въпрос за втората квалификация на националния отбор тази седмица - гостуването на Финландия в неделя. От федерацията все пак изразиха надежда, че Везенков ще може да пътува в събота директно за скандинавската страна от Испания.

Тъй като Международната баскетболна асоциация (ФИБА), от една страна, и Евролигата и НБА, от друга, не успяха да се разберат за съгласуване на своите календари, клубовете сами решават дали да пускат състезателите си в националните отбори.

България започна квалификациите за световното в Китай през 2019 г. със загуба с 80:82 от Финландия в Ботевград. След това националите спечелиха гостуването си на Исландия със 77:74.

Дневник