Женският отбор на Беларус спечели златните медали от щафетата в биатлона. Те триумфираха в много вълнуващо състезание, белязано от силния вятър.

Отлично се представиха шведките, които заслужиха сребърните медали, а на подиума се качиха и французойките.

Българките завършиха 16-и от 18 отбора. Емилия Йорданова, Даниела Кадева, Стефани Попова и Десислава Стоянова останаха на 2:34,6 мин от шампионките след две наказателни обиколки и девет допълнителни патрона.

Ключова роля за успеха на Беларус имаше звездата в отбора Дария Домрачова, която се състезава на четвъртия пост. Тя направи безупречна първа стрелба, а при втората използва три допълнителни патрона.

Домрачова спечели четвъртия си златен и общо шести медал от олимпийски игри. Преди дни тя стана втора в масовия старт.


В началото много добре се движеха италианките. Състезанието коренно промени хода си при стрелбата от позиция "прав" на втори пост. Тогава италианките бяха начело, но се появи много силен вятър. Доротея Вирер се подготви за стрелбата си, но беше принудена да чака утихването на вятъра. Същото беше в сила и за още няколко състезателки, като на стрелбището се наредиха десетина биатлонистки.

Финландия пое водачеството, а италианките останаха напред, но разликите с останалите вече бяха променени. Впоследствие по време на третия пост полякините се движеха начело, но малко след появата си Домрачова излезе първа. С доброто си представяне тя осигури златото за отбора си с общо време 1.12:03,4 часа.

От разместванията се възползваха и шведките, които завършиха втори. На последния пост олимпийската шампионка в индивидуалния старт на 15 км Хана Йоберг беше безупречна в стрелбата и се пребори с французойките за сребърния медал.

Германия и Италия останаха съответно на осмото и деветото място.

За България Кадева се представи отлично, като използва само един допълнителен патрон. Тя използва забавянето на останалите заради вятъра по време на втория пост и излезе 12-а на 1:14 мин зад водачите. След това Попова прави една обиколка и ползва четири допълнителни патрона и се смъкна на 17-ото място.

На четвъртия пост Стоянова също имаше силна стрелба и изпрати българките пред Япония, а малко не ѝ достигна да изпревари финландките за 15-ото място.

Дневник