Воденият от Станимир Стоилов "Астана" приключи достойно историческото си участие в Лига Европа. Шампионът на Казахстан навакса два гола пасив и стигна до равенство 3:3 при гостуването на "Спортинг" (Лисабон). Португалският първенец продължава към осминафиналите след победата с 3:1 в първата среща.

Бас Дост даде аванс на домакините още в третата минута след асистенция на Брайън Руис. "Астана" успя да изравни осем минути пред края на полувремето чрез Марин Томасов.

С два гола на Бруно Фернандес между 53-ата и 63-ата минута "Спортинг" взе комфортен аванс от 3:1. "Астана" обаче намери сили да се пребори за позитивен резултат в последния си европейски мач за сезона. Патрик Твумаси намали в 80-ата минута, а Дмитрий Шомко направи 3:3 в добавеното време.

Според медиите в Казахстан има голяма вероятност това да е последният двубой на Станимир Стоилов като треньор на "Астана". "Спутник" твърди, че българският специалист е твърдо решен да потърси ново предизвикателство.

Преди мача със "Спортинг" не даде конкретен отговор за бъдещето си. "Всичко може да се случи. Не изключвам никаква възможност. Сега не искам да говоря на тази тема. Най-важното е, че в момента съм треньор на този отбор. Ще говорим за бъдещето ми, като се върнем в Астана", каза Стоилов на пресконференция.

Под негово ръководство "Астана" пренаписа историята на казахстанския футбол. Българинът изведе отбор до четири титли за четири години и до още два трофея - Купата и Суперкупата на Казахстан.

Освен това тимът от Астана записа историческо участие в групите на Шампионската лига, където постигна четири равенства в шестте си мача с "Атлетико" (Мадрид), "Бенфика" и "Галатасарай". През този сезон "Астана" стана първият отбор от Казахстан, който участва в евротурнирите напролет.

Освен "Спортинг" още осем отбора си осигуриха място в осминафиналите на Лига Европа след ранните двубои. В най-интригуващия сблъсък "Наполи" помечта за подвиг срещу "Лайпциг", но отпадна от турнира. Италианците спечелиха реванша в Германия с 2:0, но загубата с 1:3 в първата среща ги остави зад борба заради по-малко попадения на чужд терен.

Друг отбор от Серия А - "Лацио", намери място в следващата фаза след разгромна победа с 5:1 срещу ФКСБ в Рим и общ резултат 5:2. За осминафиналите се класираха и два отбора от Русия - "Локомотив" (Москва) и "Зенит" (Санкт Петербург).

Един от големите фаворити за трофея - "Атлетико" (Мадрид), постигна рутинна победа с 1:0 срещу "Копенхаген". "Дюшекчиите" си осигуриха крайния успех в сблъсъка още след първия мач в Дания, когато се наложиха с 4:1.

Резултатите от ранните мачове

"Локомотив" (Москва) - "Ница" 1:0 (4:2 общ резултат)
"Атлетико" (Мадрид) - "Копенхаген" 1:0 (5:1)
"Динамо" (Киев) - АЕК (Атина) 0:0 (1:1)
"Лацио" - ФКСБ 5:1 (5:2)
"Лайпциг" - "Наполи" 0:2 (3:3)
"Спортинг" (Лисабон) - "Астана" 3:3 (6:4)
"Виктория" (Пилзен) - "Партинза" 2:0 (3:1)
"Виляреал" - "Лион" 0:1 (1:4)
"Зенит" - "Селтик" 3:0 (3:1)

Дневник