Лудогорец" приключи участието си в евротурнирите този сезон с втора загуба от "Милан" в Лига Европа. Българският шампион отстъпи с 0:1 на "Сан Сиро" в реванша от 1/16-финалите в надпреварата.

Фабио Борини отбеляза единствения гол в 21-ата минута на мача. Преди седмица "росонерите" се наложиха с 3:0 в Разград.

С оглед резултата от първата среща и тежката програма пред "Милан" Дженаро Гатузо очаквано направи доста промени в състава си. На пейката останаха Джанлуиджи Донарума, Леонардо Бонучи, Джакомо Бонавентура, Хакан Чалханоглу и Лука Билия, а Сусо и Давиде Калабрия не попаднаха в групата.

Промени имаше и в "Лудогорец", където Вандерсон замени Джоди Лукоки на десния фланг, Георги Терзиев застана до Козмин Моци в центъра на отбраната вместо Игор Пластун, а Яцек Горалски получи мястото на Светослав Дяков в средата на терена.

Мачът не беше особено вълнуващ, като чистите положения пред двамата вратари бяха много малко. След почивката италианците намалиха темпото допълнително, но съхраниха преднината си.

"Лудогорец" започна амбицирано мача и опита да притисне съперника в първите минути. "Милан" спокойно прие играта в своята половина, като не даваше никакви пространства на българския отбор и го принуждаваше да разиграва безопасно около наказателното поле.

В същото време седемкратният европейски шампион атакуваше рядко, но далеч по-опасно. Много активен по левия фланг беше Патрик Кутроне. В 21-ата минута домакините откриха резултата именно чрез негов пробив. Той получи по лявото крило, напредна и центрира. Топката премина през всички играчи в наказателното поле и стигна на далечната греда при Борини, който успя да я насочи във вратата.

"Лудогорец" продължи да държи повече топката, но "Милан" създаваше опасност при почти всяка своя контраатака. До края на полувремето две добри намеси на Терзиев предотвратиха второ попадение.

Най-добрата възможност за "Лудогорец" се откри пред Якуб Шверчок в 57-ата минута. Полският нападател стреля в наказателното поле, но ударът му беше спасен от Антонио Донарума - по-големия брат на титуляра Джанлуиджи Донарума. Toва беше първата и оказала се последна съществена намеса на стража на "росонерите" в този мач.

Неочаквано тежка вечер имаше един от фаворитите в турнира - "Арсенал". Въпреки че посрещнаха шведската сензация "Йостерсунд" с огромен аванс от 3:0 в първия мач, лондончани поднесоха поредното разочарование на своите фенове след загуба с 1:2 на "Емирейтс".

Тимът на Арсен Венгер допусна шокиращо изоставане от 0:2, след като получи две попадения за по-малко от две минути в средата на първото полувреме. Хосаим Айесех и Кен Сема накараха "Йостерсунд" да мечтае за чудото.

Две минути след почивката Сеад Колашинац вкара гола на успокоението за "Арсенал". "Артилеристите" обаче продължиха да играят много неубедително, а "Йостерсунд" имаше няколко възможности да вкара трето попадение и да върне интригата.

"Борусия" (Дортмунд) също беше изправен до стената, но оцеля. Германците губеха с 0:1 при гостуването си на "Аталанта" до 83-ата минута. Първата среща завърши 3:2 и при този резултат италианците продължаваха напред с повече голове на чужд терен. Марсел Шмелцер обаче прати "Борусия" в следващата фаза.

За осминафиналите след късните мачове се класираха още "Атлетик" (Билбао), "Марсилия" и "Залцбург". По-рано това направиха "Локомотив" (Москва), "Атлетико" (Мадрид), "Динамо" (Киев), "Лацио", "Лайпциг", "Спортинг" (Лисабон), "Виктория" (Пилзен), "Лион" и "Зенит".

Всички резултати от 1/16-финалите

"Локомотив" (Москва) - "Ница" 1:0 (4:2 общ резултат)
"Атлетико" (Мадрид) - "Копенхаген" 1:0 (5:1)
"Динамо" (Киев) - АЕК (Атина) 0:0 (1:1)
"Лацио" - ФКСБ 5:1 (5:2)
"Лайпциг" - "Наполи" 0:2 (3:3)
"Спортинг" (Лисабон) - "Астана" 3:3 (6:4)
"Виктория" (Пилзен) - "Партизан" 2:0 (3:1)
"Виляреал" - "Лион" 0:1 (1:4)
"Зенит" - "Селтик" 3:0 (3:1)
"Милан" - "Лудогорец" 1:0 (4:0)
"Арсенал" - "Йостерсунд" 1:2 (4:2)
"Аталанта" - "Борусия" (Дортмунд) 1:1 (3:4)
"Атлетик" (Билбао) - "Спартак" (Москва) 1:2 (4:3)
"Брага" - "Марсилия" 1:0 (1:3)
"Залцбург" - "Реал сосиедад" 2:1 (4:3)

Дневник