Четирима българи ще участват в четиринадесетия състезателен ден на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Красимир Анев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Владимир Илиев излизат за последния старт в биатлона - класическата мъжка щафета на 4х7.5 километра.

Състезанието започва в 13.15 часа българско време. В него ще участват 18 щафети - Норвегия, Франция, Швеция, Германия, Италия, Швейцария, България, Австрия, Украйна, Словения, Чехия, Канада, Естония, Казахстан, Словакия, Беларус, САЩ и Румъния.

От щафетата се очаква да донесе най-доброто класиране за биатлона в Пьонгчанг. Отборът се цели в първата осмица. Това е и мястото, което българите заемат в Световната купа през този сезон след осма, девета и единадесета позиция в досегашните отборни стартове.

Двете най-добри класирания дойдоха в последните две щафети преди Пьонгчанг 2018. Те заеха осмо място при изключително тежките условия в Оберхоф, а след това се наредиха девети в Руполдинг.

Най-доброто класиране на България в олимпийска щафета при мъжете е осмото място на Васил Божилов, Владимир Величков, Красимир Виденов и Христо Воденичаров в Калгари през 1998 г.

При другите си три участия в мъжки щафети на олимпийски игри българският отбор има 14-о, 15-о и 16- място съответно в Албервил 1992, Сочи 2014 и Ванкувър 2010.

Освен в биатлона днес ще бъдат излъчени олимпийски шампиони в още три дисциплини - мъжката щафета на 1000 метра в бързото пързаляне с кънки, дамския ски крос във фрийстайл ските и индивидуалната програма при жените във фигурното пързаляне. Ще стане ясен и носителят на бронзовия медал в мъжкия кърлинг. За него ще се борят Швейцария и Канада.

Дневник