Състезателката по фигурно пързаляне Алина Загитова донесе първия златен медал на сметката на Олимпийските спортисти от Русия от игрите в Пьонгчанг. 15-годишната фигуристка спечели оспорваното съревнование със сънародничката си Евгения Медведева.

Загитова изпълни отлично съчетанието си във волната програма и получи 156.65 точки. Състезаващата се едва за втора година при жените събра общ резултат от 239.57 точки, което ѝ донесе златото.

Медведева, която е водачката в световната ранглиста и световна шампионка от 2016 и 2017 г., остана втора само с 1.31 точки зад сънародничката си. Бронза взе канадката Кетлин Озмънд.

"Много съм щастлива, че спечелих медал за нашия отбор. Мисля, че това е само началото", каза шампионката. Озмънд поздрави съперничките си, като заяви, че са "впечатляващи". "Те са постоянни и правят всички, което спортът изисква. Това е нещо, което всички трябва да пробват да постигнат."

Кратката програма преди два дни беше белязана от много оспорвана надпревара между двете рускини, като бяха постигнати и рекорди.

Сега съчетанието на Загитова беше на фона на "Дон Кихот" на композитора Леон Минкус и беше изпълнено със сложни скокове. Тя започна с троен луц, а до края имаше още шест тройни скока.

Загитова и 18-годишната Медведева тренират заедно при един треньор.

Дневник