Руските хокеисти постигнаха убедителна победа с 3:0 срещу Чехия и се класираха за финала на олимпийския турнир в Пьонгчанг. "Сборная" достигна до мача за златните медали за пръв път от игрите в Нагано през 1998 г., когато загуби именно срещу чехите.

В битката за трофея руснаците ще се изправят срещу победителя от двубоя между Канада и Германия.

Никита Гусев, Владислав Гавриков и Иля Ковалчук отбелязаха попаденията в първия полуфинал. Големият герой в руския състав обаче беше вратарят Василий Кошечкин, който направи поредното си бляскаво представяне в Пьонгчанг. Той спаси всеки един от 31-те удара, които отправиха чешките хокеисти.

От началото на турнира Кошечкин е допуснал само по 1.08 гола средно на мач. 34-годишният вратар е отразил впечатляващите 95% от противниковите изстрели в досегашните пет двубоя на руския отбор.

"Василий е нашият най-добър играч от началото на турнира. Той направи толкова много спасявания, а тази вечер имаше няколко наистина колосални намеси", каза нападателят на руския състав Михаил Григоренко.

Руснаците показаха страхотна ефективност и отбелязаха три попадения от 21 изстрела. Те нанесоха решителен удар в средата на втората третина, когато Гусев и Гавриков отбелязаха две попадения в рамките на 27 секунди.

Двадесет секунди преди края на двубоя, когато чехите вече играеха без вратар, Ковалчук добави трети гол. За 34-годишният играч на СКА (Санкт Петербург), който беше избран под №1 в драфта на НХЛ през 2001 г., това е 14-о попадение на олимпийски игри.

Русия никога не е печелила олимпийско злато в хокея като самостоятелна държава. Това няма да се случи и сега независимо от крайния резултат във финала, тъй като отборът се състезава като неутрален.

Русия беше спряна от участие в Пьонгчанг заради мащабна държавна схема за употреба и прикриване на допинг по време на игрите в Сочи през 2014 г. Спечелените медали от руски спортисти няма да бъдат причислени към общия актив на страната им.

Dnevnik.bg