Швеция спечели олимпийската титла в последното състезание в биатлона - мъжката щафета на 4х7.5 километра, а българите претърпяха пълен провал и дори не завършиха. Те бяха затворени с една обиколка още преди предаването между трети и четвърти пост.

Красимир Анев, Антон Синапов и Димитър Герджиков сложиха закономерен край на неубедителното представяне на българския отбор в Пьонгчанг. Те направиха кошмарни първи три поста с три наказателни обиколки и 13 допълнителни патрона. Българите натрупаха изоставане от 5:14.5 минути след шестата стрелба и бяха спрени още преди щафетата да стигне до Владимир Илиев.

Фаворитите Норвегия и Германия също направиха разочароващо състезание, но все пак допълниха почетната стълбичка. Норвежците водеха след първите три поста, но Емил Хегле Свендсен се провали на последната стрелба, както се случи и преди четири години в Сочи.

За Германия Бенедикт Дол се оказа слабото звено. Той завъртя две наказателни обиколки на втори пост, но Арнд Пайфер успя да върна бундестима на позиция за златен медал. Симон Шемп не беше убедителен на последен пост, но все пак успя да задържи третото място с огромен аванс пред Австрия и Франция.

Шведите се оказаха най-подготвени за променливите условия на стрелбището. Пепе Фемлинг, Йеспер Нелин, Себастиан Самуелсон и Фредрик Линдстьром бяха единственият отбор, който не направи наказателна обиколка. Те използваха само седем допълнителни патрона финишираха за 1,15:16.5 ч.

Състезанието започна по възможно най-добрия начин за България. Анев свали скоростно петте мишени на първа стрелба и и излезе на трета позиция. Той обаче не успя да се справи със стрелбата, влезе в наказателната обиколка и предаде на Синапов на 15-а позиция с изоставане от 1:36.3 мин. Само по дистанцията между стрелбището и финалната линия той загуби 40 секунди.

На втори пост Синапов премина през двете си стрелби без наказателна обиколка и показа стабилно бягане. Той обаче използва четири допълнителни патрона и увеличи изоставането на българския отбор до 2:17.5 мин. Всички надежди за прилично представяне се изпариха окончателно, след като Герджиков направи по една наказателна обиколка в двете си стрелби.

В челото Чехия се справи най-добре на първите два поста. Михал Шлезингер предаде на Ярослав Соукуп с аванс от 16 секунди пред Швеция и Австрия, а Йоханес Бьо получи щафетата от своя брат Тарей Бьо с изоставане от 31 секунди. Дол компенсира слабата си стрелба с добро бягане и премина пети с пасив от 37.2 секунди.

Намиращият се в блестяща форма Бьо оправда очакванията, свали девет от десетте мишени и успя да предаде пръв на последен пост. Силно се представи и голямата надежда на шведския биатлон Самуелсон, който финишира заедно с норвежеца.

Олимпийският шампион в спринта Пайфер предаде трети само на 13.7 секунди, докато останалите отбори вече изоставаха с повече от 80 секунди. Франция с Мартен Фуркад предаде седми с изоставане от почти три минути. Носителят на Световната купа добави една наказателна обиколка към двете, с които стартира Симон Дестийо на първи пост.

Седмата стрелба отсея двама претенденти за златото - Линдстрьом и Свендсен. Шемп влезе в наказателната обиколка и изгуби шансове за първото място. Линдстрьом и Свендсен пристигнаха заедно за финалната стрелба, която премина при много силен вятър. Шведът се справи чудесно и свали мишените само с един допълнителен патрон, докато Свендсен сгреши пет пъти и трябваше да завърти допълнителни 150 метра.

Четирикратният олимпийски шампион провали Норвегия на последен пост на втора поредна олимпиада. Преди четири години в Сочи той отново направи наказателна обиколка във финалната стрелба и завърши четвърти.

Германия, Франция и Швеция са големите победители в състезанията по биатлон в Пьонгчанг. Бундестимът завърши с три златни медала - два на Лаура Далмайер и един на Пайфер, и общо седем отличия.

Франция също спечели три олимпийски титли - две индивидуални на Мартен Фуркад в преследването и масовия старт и една в смесената щафета, за която носителят на Световната купа отново имаше главна заслуга с перфектен последен пост.

Шведите взеха два златни и два сребърни медала и бяха най-приятната изненада в биатлона благодарение на младите Самуелсон и Хана Йоберг. Норвегия остана само с една титла - на Йоханес Бьо в индивидуалното, а по едно злато взеха още Словакия чрез Анастасия Кузмина в дългата дистанция и Беларус с дамската щафета.

Dnevnik.bg