Международната футболна федерация (ФИФА) изрази увереност, че няма заплаха за сигурността по време на световното първенство по футбол в Русия. От организацията заявиха, че ще бъдат взети всички необходими мерки срещу футболните хулигани.

"Доверяваме се напълно на механизмите и сложната концепция за сигурност, разработена от руските власти и местния организационен комитет. Купата на конфедерациите, която се проведе в Русия миналата година, показа, че високите стандарти по сигурността в Русия бяха променени по такъв начин, че да отговарят на естеството на подобни мащабни спортни събития", пише в изявлението на ФИФА, цитирано от руското издание "Спорт експрес".

Повод за изказването на световната футболна федерация са масовите безредици между феновете на "Атлетик" (Билбао) и "Спартак" (Москва). Сблъсъците между испанските и руските хулигани в Билбао доведоха до смъртта на един полицай.

Служителят е участвал в опитите за овладяване на положението. Той е припаднал заради спиране на сърдечната и дихателната дейност. Полицаят е бил закаран в болница, където отново сърдечната и дихателната му дейност са спрели и този път лекарите на са успели да го спасят.

Медиите в Испания посочват, че десетки руски запалянковци са били в основата на безредиците, започнали преди началото на двубоя от 1/16-финалите в Лига Европа. Полицията е арестувала девет от тях, а други двама руски хулигани са в болница със сериозни травми.

Осминафиналите в Лига Европа ще предложат три сблъсъка с руски отбори, обявени като рискови за сигурността. "Локомотив" (Москва) ще играе с "Атлетико" (Мадрид), ЦСКА (Москва) среща "Лион", а германският "Лайпциг" е съперникът на "Зенит".

Дневник