Чехкинята Естер Ледецка сътвори едно от най-великите постижения в историята на спорта. 22-годишната състезателка стана първата жена с индивидуални олимпийски титли в два различни зимни спорта.

След като шокира света със злато в супергигантския слалом в алпийските ски, днес Ледецка спечели паралелни гигантски слалом в сноуборда. Тя издържа на напрежението и напълно оправда ролята на фаворит с категорична победа в коронната си дисциплина.

Досега в цялата история на зимните олимпийски игри само трима спортисти са печелили индивидуални златни медали в различни спортове. Това са норвежците Торлайф Хауг и Йохан Грьотумсбротен и финландеца Хейки Хасу. И тримата имат титли в ски бягането и северната комбинация.

От тях в рамките на една олимпиада са го постигали Хауг в Шамони през 1924 г. и Грьотумсбротен в Санкт Мориц през 1928 г. Рускинята Анфиса Резцова също има олимпийски титли в различни дисциплини - биатлона и ски бягането, но само в първата има индивидуално златно отличие.

Никога досега обаче не е имало състезател, който да спечели два златни медала в два толкова различни спорта.

Ледецка зададе тон още в квалификациите, когато даде далеч по-добро време от останалите. Чехкинята премина двата манша с общо време 1:28.90 мин., а най-близката до нея - рускинята Альона Заварзина, беше с 1.26 сек. по-бавна.

След това двукратната световна шампионка и носителка на големия кристален глобус за последните два сезона спечели безапелационно всяка един от двубоите си в директните елиминации.

Чехкинята започна с победа срещу Патриция Кумер от Швейцария (+0.71 сек.), продължи с още по-категоричен успех срещу австрийката Даниела Улбинг (+0.97), а в полуфиналите съперничката й Рамона Терезия Хофмайстер от Германия допусна грешка и не завърши.

В големия финал Ледецка се изправи срещу друга германка - Селина Йорг, и отново нямаше никакви проблеми, като финишира с аванс от половин секунда. Хофмайстер спечели бронзовия медал след победа срещу Заварзина в малкия финал.

При мъжете също се стигна до победа за фаворита и лидер в Световната купа - Невин Галмарни. След като остана втори с Сочи, 31-годишният швейцарец успя да стъпи на олимпийски връх четири години по-късно.

В битката за златото Галмарини победи любимеца на домакините Сангхо Лий с аванс от 0.43 сек. Жан Кошир от Словения спечели бронзовия медал, след като се наложи над французина Силвен Дафур в малкия финал. Това бяха и четиримата най-бързи от квалификациите.

Единствената българска надежда за медал в Пьонгчанг - Радослав Янков, отпадна още в пресявките. Носителят на големия кристален глобус за 2016 г. се нареди 19-и в крайното класиране.

Dnevnik.bg