Лидерът в Ла Лига "Барселона" не допусна изненада в домакинството си на "Жирона" в първото издание на сблъсъка между тези два отбора на "Камп ноу". Блаугранас спечелиха с 6:1 срещу новака в елита в каталунския сблъсък. Тимът на Ернесто Валверде остава единствения отбор без загуба от началото на шампионата като имат 20 победи и само пет равенства.

Луис Суарес реализира хеттрик, с два гола се отчете Лионел Меси, а един добави Филипе Коутиньо, който показа, че след трудното начало свиква със стила на каталунците.

Освен това "Барселона" изравни рекорда си за най-убедителна победа през този сезон. За втори път тимът отбелязва шест гола, след като победи с 6:1 и "Ейбар" в средата на септември, отново на своя стадион. Тимът записа и клубен рекорд, като е непобеден в 32 поредни мача.

Двубоят на "Камп ноу" започна вихрено и още преди да са изтекли три минути, "Жирона" сензационно поведе. Гостите организираха бърза контраатака, която хвана неподготвена защитата на "Барселона", Порту се измъкна край Самюел Юмтити и от много малък ъгъл промуши топката между гредата и Тер Стеген – 0:1.

Атакуващият халф стана първият футболист в Ла Лига, който в един сезон се разписва срещу "Барселона", "Атлетико" и "Реал", след като по-рано през кампанията го направи и срещу тимовете от столицата.

"Барселона" успя да отговори много бързо и в петата минута резултатът вече беше равен. Меси показа страхотен поглед над играта и изведе Луис Суарес, за когото не беше проблем да се разпише.

Първоначално останаха съмнение за засада, но повторенията показаха, че Хуанпе покрива Суарес, след като изостава с близо метър зад останалите си колеги.

След изравнителния гол на уругваеца каталунците заиграха по-спокойно и започнаха да действат в познатото си темпо. До края на първата част "Барселона" отбеляза още три гола.

В 30-ата минута Суарес върна жеста на Меси и асистира за неговия гол. Защитата на "Жирона" отново не действаше съсредточено, след като пас на Иван Ракитич остави и двамата му колеги непокрити около наказателното поле.

"Жирона" е 36-ият отбор в Ла Лига, срещу който Меси се разписва. По този показател аржентинецът изпреварва Раул и Арис Адуриц, които са вкарвали срещу 35 различни тима.

Шест минути по-късно Меси се разписа още веднъж, този път от пряк свободен удар. Аржентинецът изпълни ефектно пряк свободен удар, прокарвайки топката под скока на стената – 3:1.

До края на първото полувреме падна и четвърти гол, който беше вкаран от Суарес. Уругваецът вкара след подаване на Филипе Коутиньо и нямаше как да сгреши от два метра.

След 4:1 на почивката за "Жирона" нямаше връщане в мача, но въпреки това гостите опитаха да подходят по-агресивно след почивката. Новаците в Ла Лига организираха няколко опасни атаки, търсейки поне още един почетен гол, но не успяха да застрашат сериозно Тер Стеген.

В 66-ата минута Коутиньо отбеляза много красив гол. Бразилецът се завъртя около един защитник в червено-бяло и с фалцов удар прати топката зад Боно за пети път. За Коутиньо това е първи гол в Ла Лига, след като преди това халфът се разписа в мач за Купата на краля.

Четвърт час преди края Суарес оформи своя хеттрик след подаване на Усман Дембеле. Французинът беше изведен отдясно от Ракитич и с успореден пас на голлинията подаде за Суарес, който отново беше оставен непокрит.

лед 25 мача "Барселона" има 65 точки и води с 10 пред "Атлетико" (Мадрид), но "дюшекчиите" са с двубой по-малко, след като в неделя гостуват на "Севиля". Третият "Реал" е с 51 точки.

Dnevnik.bg