За първи път в историята си Русия спечели олимпийската титла в хокея на лед като самостоятелна държава. В епичен финал с Германия руските хокеисти надделяха с 4:3 след продължение. Кирил Капризов отбеляза решителната шайба 9:40 минути преди финалната сирена в продължението.

Златото е осмо за Русия в хокея след 1956, 1964, 1968, 1972, 1976, 1984 и 1988 година. Всички тези отличия обаче дойдоха под името Съветски съюз. Русия не беше играла финал в продължение на 20 години, след като в Нагано през 1998 г. отстъпи на Чехия.

Първата третина беше доминирана руснацитеи секунда преди нейния край Вячеслав Войнов откри резултата, завършвайки комбинация между Гусев и Капризов. В средата на втората четвърт Бундестима отговори и чрез Феликс Шутц резултатът стана равен.

Решителната част беше много интересна и головете заваляха. След спокойни първи 13 минути, двата отбора вдигнаха темпото и в рамките на 10 секунди набързо си размениха две шайби.

Първо Никита Гусев изведе руснаците напред, но в ответната атака Доминик Кахун изравни – 2:2. Само 3:15 минути преди края Германия за първи път излезе напред след шайба на Йонас Мюлер.

Трилърът беше пълен и само 55 секунди преди края Русия изравни в момент, в който беше с човек по-малко на леда. Никита Гусев получи шайбата близо до вратата и не сгреши.

В продължението надмощието беше поделено като още в началото втаратят на Бундестима Аус ден Брикен трябваше да прави ефектно спасяване, за да не допуска шайбата в мрежата си.

Той обаче беше безсилен девет миути преди финалната сирена, когато Капризов реализира след подаване на Гусев, за да донесе победата на руските хокеисти.

Лидерите на Сборная Гусев и Капризов ознаменуваха силната си игра по време на целия турнир, след като завършиха първи и втори в листата на реализаторите.

Dnevnik.bg