Марит Бьорген продължи да пише история и в последния ден от олимпийските игри и завърши участието си в Пьонгчанг със стил. Тя спечели титлата в общия старт на 30 километра в ски бягането и защити златния си медал от Сочи в дисциплината след смазващо превъзходство над конкурентките си. 37-годишната Бьорген завърши с преднина от близо две минути пред Криста Пармаковски. Тя преодоля 30-те километра за 1:22.17 часа, а финландката пристигна с 1.49 минути след нея.

Бронзът отиде при Стина Нилсон,която надделя във финалния спринт над втората норвежка Ингвилд Йостберг.

Златният медал е осми за Бьорген от олимпийски игри, с което тя се изравни с легендите Оле Ейнар Бьорндален и Бьорн Дели. Тя обаче е пред тях по общия брой на спечелени медали – 15 (осем златни, четири сребърни и три бронзови). Славният биатлонист има 13, а Бьорн Дели е с 12.

Легендарната ски бегачка се превърна в една от големите звезди в Пьонгчанг, след като спечели пет медала. Освен златото в общия старт, тя изведе щафетата на Норвегия до титлата, взе сребро в скиатлона и два бронза – на 10 километра свободен стил и в отборния спринт.

Последната дисциплина от 23-ата зимна олимпиада беше решена още преди средата на дистанцията, когато Бьорген направи много мощна атака и се откъсна пред останалите бегачки. Състезанието беше белязано и от грешки на другите. Джесика Дигинс падна още в началото, а австрийката Тереза Щадлодер два пъти обърка трасето.

В средата на дистанцията Бьорген смени своите ски и започна да се движи с още по-високо темпо, за да увеличи преднината си.

Златният медал се оказа още по-ценен, след като донесе титлата на Норвегия в неофициалното класиране по медали в Пьонгчанг. Норвежците завършиха с 14 титли, колкото има и Германия, но заради по-големия брой отличия триумфираха в това подреждане.

Само в ски бягане надмощието на Норвегия беше смазващо. Мъжете и жените от отбора спечелиха 14 медала (седем златни, четири сребърни и три бронзови) почти три пъти повече от шведския тим, който остана с шест.

Dnevnik.bg