Норвежкият отбор е големият победител от олимпийските игри в Пьонгчанг. Представителите на Скандинавия завоюваха 39 отличия, от които 14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови. Те завършиха с еднакъв брой титли с Германия, но заради по-големия си брой на медали (39 срещу 31) са победител в неофициалното класиране.

Успехът е първи в тази категория за Норвегия от 2002 г., когато в Солт Лейк сити страната завоюва 13 златни и общо 25 медала. В Торино през 2006 г. норвежците се провалиха тотално, взимайки само две титли, а във Ванкувър бяха четвърти с девет златни медала, далеч зад домакините.

Преди четири години в Сочи Норвегия спечели 11 златни медала и беше далеч зад Русия, след поредицата от наказания на руснаци за употреба на допинг, за кратко норвежците бяха начело в тази категория, но след решението на Спортния арбитражен съд за възстановяване на някои резултати и двете нации имат по 11 тили. Русия обаче спечели общо с три медала повече – 29 срещу 26.

В Пьонгчанг Норвегия спечели злато в шест различни спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, свободен стил ски, ски скокове и бързо пързаляне с кънки. Над всички бяха ски бегачите, които донесоха половината от титлите и спечелиха общо 14 медала.

Биатлонистите не оправдаха големите очаквания със само един златен медал на Йоханес Тингес Бьо в индивидуалния старт на 20 километра, а мъжката и смесената щафети стигнаха само до среброто.

В алпийските ски норвежците спазиха традицията да печелят поне един златен медал от 1992 г. насам.

В последния ден от игрите битката между Норвегия и Германия беше много оспорвана, като двете нации стартираха с равен брой от 13 златни медала. Германците обаче имаха участници на два финала – в четворката бобслей и хокей на лед.

Квартетът Франческо Фридрих, Мартин Гроткоп, Канди Бауер и Торстен Маргис оправда очакванията и грабна златото в бобслея, а успехът беше пълен след сребро за втория тим на германците.

В епичния финал от мъжката програма в хокея на лед Бундестима беше близо до успеха над руснаците, но в продължението Кирил Капризов прекърши германската мечта, носейки титлата след "внезапна смърт".

Все пак в края на състезателната програма ключова се оказа титлата на Марит Бьорген в масовия старт на 30 километра в ски бягането, която донесе първото място на Норвегия.

На трето място в класирането по медали остана отборът на Канада с 11 златни, осем сребърни и десет бронзови отличия. Четвърти са американците с девет златни, осем сребърни и шест бронзови медала. За Щатите това е най-слабото представяне на зимни олимпийски игри от 20 години.

За трети пореден път България остана без медал от зимни олимпийски игри. Последните стартове на българите в Пьонгчанг бяха в сноуборда и ски бягането.

Dnevnik.bg