Григор Димитров иска титлата от започващия в понеделник турнир АТП 500 в Дубай. Четвъртият в световната ранглиста обяви на среща с медиите, че се нуждае точки и надпреварата в Близкия изток може да му бъде от голяма полза.

Българинът започва участието си на турнира в понеделник срещу тунизиеца Малек Джазири. При успех над 116-ия в света Димитров ще се изправи срещу победителя от срещата Робин Хаасе и Паоло Лоренци. На четвъртфинал евентуалният съперник е Филип Колшрайбер.

Димитров оглави основната схема след отказването на Роджър Федерер, той обаче предупреди, че турнирът няма да бъде лесен въпреки отсъствието на първите двама в световната ранглиста Федерер и Надал.

"Никога не можеш да подценявам съперник, независимо къде се намира в ранглистата. Дори когато играя срещу момчета, които са поставени по-високо от мен, аз искам да ги побеждавам. Вярвам, че с всеки е така. Освен това тези с нисък ранкинг са още по-опасни, защото нямат какво да губят", обясни световният №4 на среща с медиите в Дубай.

Димитров е в Близкия изток от сряда и вече проведе няколко тренировки. Той обясни, че здравословно се чувства добре и болките в рамото, заради които пропусна турнира в София са отшумели. Преди седмица в Ротердам българинът загуби от Федерер след само 55 минути, след като заболя часове преди мача.

"Нямам никакви оправдания и ще играя. Ставаше въпрос за настинка, но вече всичко е наред", обясни българинът.

След силния сезон 2017 Димитров има разична нагласа и още по-големи планове. Заради това той каза, че няма как да допусне отпускане.

"Това, което постигнах е страхотно, но аз трябва да реша дали искам да постигам още по-големи неща или да лежа на старите лаври. Станалото през 2017 г. вече е минало, да един хубав спомен, но вече е нов сезон, нова година и аз имам големи планове", каза още Димитров.

Той обясни, че се нуждае от точки за ранглистата и се цели в титлата. Димитров говори и за съперника си от Тунис, за когото сподели, че познава от много дълго време и го е срещал няколко пъти извън световния тур.

Колкото до решението да се завърне в Обединените арабски емирства, където не е играл от седем години, българският тенисист обясни, че обича да сменя турнирите. "Аз обичам да миксирам моята подготовка. Понякога да играеш едни и същи турнири дълго време е еднообразно".

След официалната си пресконференция Димитров отговаряше и на въпроси от фенове, които го питаха за неща свързани с тениса и ситуацията извън корта.

"Аз съм приятелски настроен към всички момчета в световния тур. Не мога да кажа, че има един, който ми е по-близък от останалите", каза Димитров и обясни, че ако не е станал тенисист е щял да търси професия, която да му доставя много адреналин и силни усещания.

Българският тенисист добави, че в свободното си време гледа баскетбол и подкрепя отбора на "Кливланд кавалиърс" в НБА. Когато не мисли за спорт Димитров каза, че просто си почива.

Запитан кой е идолът му и защо, световният №4 посочи баща си: "Баща ми. Той е най-добрият пример за подрaжание, който мога да искам. Всичко, което съм научил е свързано с него, цялото семейство свърши прекрасна работа, но той е истинският герой в моите очи".

Накрая Димитров поздрави българсите фенове на български език и си пожела да ги зарадва с победа.

Dnevnik.bg