С гол на резервата Джеси Лингард "Манчестър юнайтед" победи "Челси" с 2:1 в най-интересния сблъсък от 28-ия кръг във Висшата лига. "Червените дяволи" направиха впечлатяващ обрат, за да си върнат второто място в таблицата, с което пък оставиха действащия шампион извън Топ 4.

"Челси" поведе в 32-ата минута чрез Вилиан, но "Юнайтед" бързо изравни с първия гол на Ромелу Лукаку срещу отбор от топ 8 този сезон. След почивката Лингард донесе трите точки за състава на Жозе Моуриньо.

Ситуацията на шампионите не е добра, след като загубата е трета за сините в последните им четири мача.

Преди този мач "Челси" беше спечелил всичките си 14 двубоя, в които първи се беше разписал, но за първи път през кампанията позволи да отстъпи от водеща позиция. "Юнайтед" е втори в подреждането с 59 точки, с две повече от "Ливърпул". "Челси пък остава с 53.

Мачът беше първи сблъсък между Жозе Моуриньо и Антонио Конте след бурната война на думи, която двамата си спретнаха в началото на годината. Всичко беше започнато от Специалния, който коментираше изразяването на радостта от италианеца и припомни, че беше разследван за манипулиране на мачове, а Конте от своя страна го нарече "малък човек с ниско възпитание".

И двамата тактически майстори бяха заложили капани на противника си. Моуриньо реши да заложи на младия Скот Мактонимей, който имаше само три мача във Висшата лига, и го постави като персонален пазач на Еден Азар. Конте пък направи две промени в състава си и вместо Сеск Фабрегас и Педро пусна Мората и Дани Дринкуотър.

Началото беше по-добро за гостите, които още в четвъртата минута можеха да поведат, но Мората уцели гредата. "Юнайтед" приложи познатата си стратегия да не пресира агресивно, а да изчаква противника си и да действа търпеливо.

До 30-ата минута двубоят приличаше на тактическо надиграване, но след тази минута и двата отбора избухнаха. Първо сините направиха контраатака като по учебник и чрез Вилиан откриха резултата в 32-ата минута.

Бразилецът се намеси с глава в собственото си наказателно поле, а само 14 секунди по-късно с мощен удар в близкия ъгъл не остави шансове на Давид де Хеа на отсрещната врата. Вилиан и Азар впечатлиха с движението си, а защитата на "Юнайтед" беше хваната неподготвена.

Само седем минути след попадението на "Челси" "червените дяволи" отговориха с не по-малко красив гол. Ромелу Лукаку размени пасове с Марсиал, промъкна се в наказателното поле и от пет метра нямаше как да сгреши.

Белгийският нападател отбеляза 13-ия си гол във Висшата лига, но за първи път го стори срещу тим от топ 8 на класирането.

Втората част отново започна с опасности на сметката на гостите. "Челси" се възползваше отлично от пространствата в защитата на "червените дяволи", но два пъти поред Мората не успя да стигне до удар.

Това направи Дринкуотър, който от сериозна дистанция затрудни Де Хеа. Испанецът беше заслепен от слънцето, но за негов късмет, топката беше право в обсега му.

След доброто начало обаче сините намалиха оборотите и изведнъж изгубиха инициативата. Това доведе до възможности пред "червените дяволи" и бързо Лукаку принуди Тибо Куртоа да прави важно спасяване.

В 64-ата минута Моуриньо пусна на терена Джеси Лингард и десет минути по-късно той му се отблагодари. Четвърт час преди края английският национал засече с глава центриране на Лукаку, промъквайки се между двама от централните защитници.

Въпреки попадението "Юнайтед" по никакъв начин не изглеждаше като отбор, който действа убедително на терена. "Червените дяволи" допуснаха няколко опасности пред Де Хеа и изпитваха проблеми със задържането на топката. Конте хвърли всичко в предни позиции с пускането на Оливие Жиру, но тимът така и не успя да упражни сериозен натиск.

В заключителните минути и съдийската бригада сгреши сериозно, като спря сините с несъществуваща засада при пас на Фабрегас към Мората.

В друг мач, игран по-рано днес "Тотнъм" се наложи с 1:0 над "Кристъл палас" в едно от дербитата на Лондон. Хари Кейн спаси "шпорите" с точен изстрел в 88-ата минута и тимът му вече е непобеден в 15 поредни мача във всички турнири.

Когато всичко отиваше към изненадващо равенство на "Селхърст парк", английският национал засече с глава центриране от корнер на Кристиан Ериксен, а вратарят на "орлите" Уейн Хенеси не се намеси добре. Кейн отбеляза 24-ия си гол във Висшата лига, а във всички надпревари е с 35.

Попаденията на Кейн дотук през кампанията са спечелили 14 точки на "шпорите". Тимът на Маурисио Почетино е с 55 точки във Висшата лига и заема четвъртата позиция.

Dnevnik.bg