Година и осем месеца след идването си в Манчестър Хосеп Гуардиола спечели първия си трофей в английския футбол. Воденият от испанеца "Манчестър сити" разби "Арсенал" във финала за Купата на лигата с 3:0 и остави "артилеристите" с празни ръце.

Тримата футболисти с най-дълъг стаж при "гражданите" Серхио Агуеро, Венсан Компани и Давид Силва се разписаха на "Уембли", във финал, който не остави съмнение кой е по-добрият отбор. 85 671 зрители в храма на английския футбол видяха най-голямата разлика във финален мач от 2013 г. насам, когато "Суонзи" победи "Брадфорд" с 5:0.

"Сити" спечели Купата на лигата за пети път в историята си след 1969-70, 1975-76, 2013-13 и 2015-16. С пет отличия в тази надпревара са още "Астън Вила", "Челси" и "Манчестър юнайтед", а най-много купи има "Ливърпул" – осем. "Арсенал" пък загуби във финалния мач за шести път, нито един друг клуб няма повече загубени двубои за този трофеи в английския футбол.

Това е и единствената купа в английския футбол, която Венгер не успява да спечели. За трети път френският мениджър на "Арсенал" губи финалния мач.

За Гуардиола това е десети спечелен финал от 11 в треньорската му кариера. Единственото поражение на каталунеца е през 2011 г. за Купата на краля, когато "Барселона" отстъпи на "Реал" (Мадрид). Показателно е, че в последните шест финала, тимовете на Гуардиола дори не са получили гол в мрежата си.

Последният път, когато това се случи беше именно на "Уембли" при 3:1 между "Барселона" и "Манчестър юнайтед" през 2011 г.

"Гражданите" започнаха по-активно и от първите минути наложиха своя стил. Футболистите на Гуардиола задържаха трайно топката, но при всеки удобен момент търсеха пасове по посока вратата на "артилеристите".

В продължение на няколко минути лидерите във Висшата лига се задържаха трайно пред вратата на "Арсенал", но не успяха да застрашат сериозно Давид Оспина.

Първото чисто голово положение се откри пред "артилеристите", но някак Пиер-Емерик Обамеянг пропусна на няколко метра от вратата. Габонският нападател получи отличен пас от Месут Йозил, но не успя да отправи силен удар и топката беше блокирана от Клаудио Браво с крак.

Вместо това "Сити" се възползва и в 18-ата минута излезе напред след шедьорът на Серхио Агуеро. Аржентинецът хитро подпря с тяло Шкодран Мустафи в битка за позиция, топката прехвърли германския защитник, Агуеро напредна и с ефектен изстрел прехвърли Оспина – 1:0.

За реализатор №1 в историята на "гражданите" това беше 199-и гол. Аржентинецът стигна 30 попадения през настоящата кампания, а освен това за първи в кариерата си се разписа във финал.

Футболистите на "Арсенал" искаха нарушение срещу Мустафи, но Крейг Поусън дори не прибягна до използване на системата за видеоповторения. Реферът се консултира по радиото Нийл Суорбрик, отговорен за видеповторенията, а той го извести, че не вижда нищо нередно.

До края на първата част "Арсенал" така и не успя да стигне до ново чисто положение за гол. "Артилеристите" имаха огромни затруднения да организират играта, често си подаваха безсмислено пред врататана Оспина, а никой от халфовете така и не пое отговорност да изнася топката.

Тактиката на "Арсенал" се свеждаше до ритане на топката напред към Обамеянг.

След почивката ситуацията на терена не се промени по никакъв начин. В първите пет минути "Арсенал" дори не успя да мине центъра с топка в крака, а "Сити" затегна обръча около Давид Оспина. Дори излизането на Фернандиньо заради контузия не успя да разтрои играта на "гражданите", на които всичко им се получаваше.

Футболистите на Венгер действаха без желание, без самочувствие, сякаш чакайки просто да получат още голове.

Това не закъсня и в 58-ата минута "Сити" удвои преднината си. Илкай Гюндоган стреля от границата на наказателното поле, Компани подложи крак и се разписа.

Седем минути по-късно положението за "артилеристите" се промени от лошо към трагично. Данило намери Давид Силва и испанският халф прати топката зад Оспина за трети път с плътен изстрел.

Едва при 0:3 "Арсенал" се престраши да погледне малко по-смело в предни позиции, но съставът на "Сити" не изглеждаше поставен под натиск. Атаките на "артилеристите" бяха по-скоро епизодични като един изстрел на Гранит Джака от около 25 метра. Влизането на Дани Уелбек за сметка на защитник също не помогна особено.

Купата е първа за "гражданите" през настоящия сезон и те запазват шанс да постигнат исторически требъл. "Сити" отпадна от другия домашен турнир Купата на Англия след изненадващо поражение от "Уигън" преди няколко дни, но води убедително във Висшата лига и е сигурен четвъртфиналист в Шампионската лига.

В историята на английския футбол само два клуба са постигнали требъл – шампион, носител на Шампионската лига и една от двете купи на страната. Това са "Ливърпул" през сезон 1983-84 и "Манчестър юнайтед" през 1998-99.

След няколко дни, на 1 март, двата тима отново ще се изправят един срещу друг, този път в отложен мач от Висшата лига на "Емиратс".

Dnevnik.bg