Проблем с екипировката е оказал влияние върху представянето на Радослав Янков в паралелния гигантски слалом в сноуборда от олимпийските игри в Пьонгчанг. Носителят на Малкия кристален глобус в дисциплината заяви, че тестването на нови елементи от началото на сезона е повлияло.

"Дали наша грешка или обстоятелства, имахме проблем с екипировката от началото на годината. Реално се върнахме късно към старата екипировка. Може би не беше правилно да тествам толкова много неща. В момента, в който се върнах към старата екипировка, карането започна да ми се получава", каза Янков след пристигането си в България.

Носителят на Световната купа за 2016 г. допълни, че е поел осъзнат риск при тестването на новата екипировка. 28-годишният състезател се надява да не повтаря грешката занапред.

"От това, че не се получиха нещата, аз си взимам поуките от миналия и по-миналия сезон. Ще се стремим да не се тества в олимпийска година и да търсим по-добри условия за тренировка преди самата олимпиада. Това беше състезание като всяко друго, но просто значимостта е много голяма и когато се направи грешка, много повече боли", каза Янков.

Той беше най-голямата българска надежда за медал от игрите в Пьонгчанг. Янков се представи далеч от очакванията и отпадна още в квалификациите в паралелния гигантски слалом с 19-и резултат.

"Прекалено голямото желание да се справя добре ми изигра шега. Не успях да направя добро първо спускане, второто беше добре, но не ми достигна да вляза във финалите. Разочарован съм. Не е добра тактическа настройка да бъдем толкова фокусирани върху самата олимпиада. Когато си толкова фокусиран, се качват собствените очакванията и желанието ми за добро класиране ми попречи", каза Янков.

Сноубордистът заяви, че е доволен от условията в Пьонгчанг и организацията на игрите. Янков пристигна рано и имаше много време за приспособяване.

"За разлика от другите ние (в сноуборда) имахме добри условия, добра писта, която беше близка до състезателно трасе. От отиването до края имахме перфектни условия за тренировки. На състезанията условията също бяха добри. Нямаше нещо, което да ми е попречило върху резултата", каза още Янков, на когото му предстоят състезания в Турция, Швейцария и Германия.

Дневник