Водещите български биатлонисти Красимир Анев и Владимир Илиев се прибраха от олимпийските игри в Пьонгчанг. Двамата показаха разочарование след незадоволителните резултати.

"Не беше това, за което сме готови, нито това, което очаквахме. Надявам се да не повтаряме грешките, защото щом няма резултати, значи сме допуснали грешки", каза Анев.

Той посочи, че заради силния вятър в Пьонгчанг стрелбата е била "малко лотарийна". След това уточни, че самият той не е имал проблем с вятъра. "Само аз съм си виновен. Човек ако иска да побеждава, трябва да се научи да побеждава себе си."

Анев обясни, че слабата му стрелба на първи пост в щафетата се дължи на това, че не е бил в добро състояние. "Опитвах се да карам с групата, с която излязох, но това не беше възможно на този етап от формата ми и материалното ми осигуряване. Затова се получи тази провалена стрелба - нямаше вятър, нямаше нищо. Просто ми беше по-напрегнато от индивидуалните стартове, защото отговорността е много по-голяма."

Анев определи за емоционално изказването си, че българите са "пълнеж, за да има кого да побеждават големите". Биатлонистът посочи, че има много какво да се работи и че е в правото си да изисква и да критикува ръководството на федерацията, а също и самият той да бъде критикуван.

По думите му в момента се разбира добре с ръководителите си. Анев заяви, че не вижда проблем в това, че се подготвя със свой екип, а не с треньора на националния отбор.

Владимир Илиев каза, че е бил близо до медал. "Не ни стигна доза късмет, но това не е оправдание. Бях подготвен и имах шанс реално за медал, но в биатлона е така - един изстрел не беше достатъчен."

"И в индивидуалното, и в спринта имах възможност за първите осем реалистично, а дори и за медал, но така е в спорта. Не успях да се събера. Може би и напрежението си каза думата. Толкова сме били подготвени явно", заяви състезателят с най-предно класиране сред биатлонистите - 19-ото място в индивидуалния старт.

"Много са проблемите като цяло в България, не само в биатлона - като се почне от детско-юношеския спорт, през базите и, разбира се, от финансова гледна точка. Малка държава сме, опитваме, борим се. Доста хора го забелязват, че с доста по-ниски бюджети и персонал успяваме да ги побеждаваме в доста от състезанията. Просто в олимпиадата не успяхме да се съберем и да покажем много хубав резултат, а имаше възможност."

Дневник