Пилотът на "Ред бул" Даниел Рикардо даде най-добро време в първия ден от предсезонните тестове във Формула 1. Австралиецът завъртя 105 обиколки на пистата "Каталуня" край Барселона, а най-доброто му постижение беше 1:20.179 минути.

Резултатът на Рикардо е само с една секунда по-слаб от полпозишъна на Люис Хамилтън през миналия сезон. Очаква се през 2018 г. времената на пистите да бъдат подобрени, а показаното в първия ден от тестовете подкрепя тезата.

"Позитивен първи ден за целия отбор. Чувствам се много добре в болида, което е най-важното на този етап, защото е още рано да се говори за нещо повече. Колата е отлична, доближава се като пилотиране до миналогодишната. Тепърва ще видим какво трябва да подобрим, но първият ден беше добър", каза Рикардо.

На около две десети зад него остана Валтери Ботас с "Мерцедес". Финландецът караше в сутрешната сесия, а следобяд зад волана на новия W09 седна световният шампион Люис Хамилтън. Ботас завъртя 58 тура, докато Хамилтън само 25.

Подобно на "Ред бул", "Ферари" даде цял ден на единия от пилотите си, като в първия ден беше ред на Кими Райконен. Световният шампион за 2007 г. направи 80 обиколки, а най-доброто му постижение беше 1:20.506. За разлика от останалите, Райконен направи най-добрата си обиколка с гумите софт, а Рикардо и Ботас с медиум.

Първият ден от тестовете се проведе при ниски температури около 10 градуса и повечето от отборите обясниха, че са използвали шанса просто да натрупат километри на изпитания. В следобедната сесия заваля и дъжд.

Денят беше белязан и от проблеми за "Макларън". След само шест обиколки на пистата в сутрешната сесия Фернандо Алонсо прекрати участието си за кратко. Испанецът излетя на последния завой, след като задната дясна гума на неговия болид просто се извади.

"Това не е сериозен проблем за нас. Става въпрос за гайката, която захваща гумата и джантата, но нали затова са тестовете. Загубихме много малко време, така че никой не е паникьосан или притеснен", обясни шефът на отбора Зак Браун след първия ден.

Двукратният световен шампион завъртя общо 51 обиколки в първия ден, като по-малко от него направиха само пилотите от тимовете, които си разделиха по една сесия и Никита Мазепин от "Форс Индия".

Първата част от предсезонните тестове във Формула 1 продължава до 1 март. Вторият етап е между 6 и 9 март, отново на пистата "Каталуня".

Дневник