България ще има един участник в параолимпийските игри в Пьонгчанг. Светослав Георгиев ще се впусне в ски бягането за хора с нарушено зрение, заяви председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов пред "Дневник".

Параолимпийските игри ще се проведат от 9 до 18 март. България ще е една от малко повече от 50 страни участници, а общият брой на спортистите е около 700.

Лалов заяви, че целите са различни спрямо летните параолимпийски игри в Рио 2016, където България имаше високи очаквания. "В ските не сме толкова силни", каза председателят на асоциацията.

Страната има 15 медала, от които пет златни, но всичките са от летни параолимпийски игри. В Рио Ружди Ружди стана шампион.

Георгиев има опит от параолимпийските игри, като се състезава и в Сочи преди четири години. Сега отново негов водач и треньор е Иван Бирников. Двамата заминават за Пьонгчанг на 3 март.

В Сочи 2014 Георгиев стана 16-и в квалификациите в спринта на 1 км в ски бягането за хора с нарушено зрение. Тогава другият българин Желяз Колев се нареди последен на 18-ото място. Преди четири години Георгиев завърши на последната 19-а позиция на 10 км свободен стил.

Във Ванкувър 2010 България участва с трима спортисти, като и тримата се състезаваха в ски бягането за хора с нарушено зрение - Йоана Ерменкова, Александър Стоянов и Иван Вътов. Тогава и тримата бяха в дъното на класиранията в дисциплините, в които участваха.

Дневник