Спортният министър Красен Кралев заяви, че представянето на България в Пьонгчанг е плод на липсата на съоръжения за практикуване на зимни спортове и психическа устойчивост у състезателите. Според него българският спорт спешно се нуждае от подобряване на инфраструктурата и наемане на спортни психолози.

"Не може да няма зимни съоръжения в България, разберете. Половината от спортовете изобщо не се практикуват. Имаме една държавна пързалка и две частни. Ски пистите ни са колкото на едно австрийско село. Какво може да очакваме? Ски шанци нямаме, Владимир Зографски през цялото време се подготвя в чужбина. Писти за сноуборд нямаме, всичките ни състезатели тренират навън. За биатлон също няма стадион. В основата е липсата на подходяща инфраструктура. Ние такава сме нямали и преди", каза Кралев в "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

"Най-важното е спортната инфраструктура. В това отношение сме изостанали в повечето спортове и няма как да разчитаме на успехи, ако не осигурим условия на подрастващите - деца и юноши, а не само на елитните спортисти. Това е основата. Оттам нататък вече можем да надграждаме и другите неща", допълни той.

По думите му българското представяне в Пьонгчанг не е задоволително, но е очаквано. "При положение, че няма медал, няма как да сме доволни. Но ние нямаме големи традиции в зимните спортове. Имаме успехи, имаме шест медала от олимпийски игри, но те по-скоро са плод на индивидуалния талант и гений на отделните спортисти, отколкото на някакви традиции", заяви Кралев. По време на игрите той каза, че българското представяне е "много добро".

Спортният министър допълни, че "желание и очаквания" за добро представяне винаги има, защото "държавата отделя не малко средства за подготовка на тези спортове".

"Годишният бюджет на зимните федерации е около 3.5 милиона лева. Това не е достатъчно. Тези средства обезпечават идеално подготовката на елитните спортисти, но липсата на бази, липсата на инфраструктура за зимни спортове не позволяват да се изгради конкурентна среда и подходящи условия за трениране на подрастващите", каза още той.

Според него не е сериозно България да бъде сравнявана с африканските държави като представяне на зимната олимпиада. Той изтъкна шестото място на Александра Жекова в сноуборда, рекордното за страната 14-о място на Владимир Зографски в ски скоковете и 28-ото място на Алберт Попов в гигантския слалом в алпийските ски.

Другият основен проблем, който Кралев изтъкна, е емоционалното прегаряне на част от състезателите, които са имали шанс за по-добро класиране. В това число той включи биатлонистите и носителя на Световната купа по сноуборд в алпийските дисциплини Радослав Янков.

"За съжаление от това, което чувам, и от разговорите ми със състезателите, виждаме, че те не можаха да се преборят с емоционалното напрежение, което изпитваха. Това за пореден път ме навежда на мисълта, че във всички спортове имаме нужда от психолози, които да успеят да мотивират състезателите и да работят с тях така, че по време на най-важното състезание да са в оптимална ментална форма", обясни Кралев.

"Всички имаха добри условия за подготовка, влязоха максимално подготвени, но както при биатлонистите, така и при Радо Янков - прегоряха преди състезанието. Затова много държави вече използват така наречените ментални треньори, които помагат да се съберат преди състезанието", допълни той.

По думите му "ние много често допускаме грешки в най-важното състезание за сезон или за целия цикъл". Той похвали българските спортисти за това, че "не търсеха оправдание извън себе си и поеха вината за представянето си".

Кралев заяви още, че изобщо не е съгласен с мнението, че България е пълнеж за големите на олимпийски игри, а част от българските участници - туристи. "Всички състезатели, които пращаме на летни или зимни игри, отиват със спечелени квоти. Тренирали са, борили са се, спечелили са си квотите. Ние нямаме основание да ги спрем."

Спортният министър разкритикува леко част от федерациите, които са дали доста по-високи прогнозни класирания от реално постигнатите. Но добави, че "ако пуснем на олимпийски игри само тези, които имат шансове за медал, ще има коментари защо са ни малки делегациите".

Dnevnik.bg