Третият ден от предсезонните тестове във Формула 1 беше провален заради обилен снеговалеж над пистата "Каталуня" край Барселона. Изпитанията, които започнаха в понеделник, бяха сериозно ограничени в първите два дни заради ниските температури и валежите от дъжд, примесен със сняг в привечер.

В сряда обаче нито един болид на излезе на трасето преди обяд заради температури около нулата и неподходящи условия. След 14 часа местно Даниел Рикардо и Фернандо Алонсо бяха първите, които се престрашиха да излязат на трасето, въпреки голямото количество вода по асфалта.

Лошото време доведе до среща между всички 10 отбора, които обсъдиха предложение за удължаване на тестовете с още един, който да бъде в петък, събота или понеделник. Идеята беше отборите да останат още един ден в Барселона или да се върнат с ден по-рано преди втория етап от тестовете, който ще бъде между 6 и 9 март.

По информация на Sky Sports два от отборите са гласували срещу идеята и така тя пропада. Смята се, че това са "Ферари" и "Мерцедес".

"Трошим пари, за да може някои да задоволяват егоистичните си интереси. Това не е нормално, след като условията са лоши, не е в интерес на отборите и пилотите. На практика в Австралия ще отидем с по-малко събрани данни и по-неподготвени", каза шефът на "Макларън" Ерик Булие.

Според правилника на Световната автомобилна асоциация (ФИА) промени в датите за тестовете могат да се правят 21 дни преди публикуването на официалния календар за годината, който беше одобрен през декември. След тази дата промени могат да се правят при изричното съгласие на всички 10 отбора.

Решението определено е в ущърб на по-малките отбори, които разполагат с ограничени ресурс. От години тестовете във Формула 1 бяха сведени на едва осем дни, след като преди време всеки отбор можеше да прави неограничени изпитания.

През сезон 2018 ще има още два теста – в Барселона между 15 и 16 май и на пистата "Хунгароринг" на 31 юли и 1 август.

Напрежение между отборите във Формула 1 се появи още в началото на тестовете, когато шефът на "Ред бул" Кристиан Хорнер обвини "Мерцедес" и "Ферари", че действат като един. Според него двата най-големи отбора в спорта опитват да прокарат общите си интереси и не застават един срещу друг.

Dnevnik.bg