Полузащитникът на "Челси" Еден Азар е футболистът с най-добър дрибъл, показва проучване на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory). Анализът е направен въз основа на статистиката за успешни дрибъли на OptaPro.

В изследването са включени всички играчи в петте големи футболни лиги в Европа - английската Висша лига, испанската Примера дивисион, германската Бундеслига, италианската Серия А и френската Лига 1.

Азар оглавява класацията с индекс 100. Белгиецът прави средно по 6.4 дрибъла за 90 игрови минути, като 75% от тях са успешни. Голмайсторът на ПСЖ Неймар заема второто място с индекс 94. Бразилецът има най-много дрибъли средно на мач - 7.3, от които 62% са успешни.

Звездата на "Барселона" Лионел Меси също има 62% успеваемост в своите дрибъли. Петкратният носител на "Златната топка" обаче е трети с индекс 70, тъй като прави по 5.5 дрибъла средно на мач.

Освен Азар в първата десетка има още четирима футболисти от Висшата лига. Муса Дембеле от "Тотнъм" дели четвъртото място с Тангай Ндомбеле от "Лион". Двамата имат индекс 56, а Папу Гомес от "Аталанта" е пети с индекс 55.

Артур Масуаку от "Уест хем" (53) е седми, следван от двама футболисти на "Саутхемптън" - Софиан Буфал (51) и Марио Лемина (49). С индекс 49 е и Набил Фекир от "Лион", който затваря първата десетка.

С най-висок процент успешни дрибъли са Педро Обианг от "Уест хем" (96%), Фабиан Делф от "Манчестър сити" (91%), Муса Демебеле от "Тотнъм" (88%), Людовик Баал от "Рен" (85%), Джофри Кондогбия от "Валенсия" (85%) и Тома Ринкон от "Торино" (85%).

Неймар, Азар и Меси правят най-много дрибъли средно на мач, а след тях се нареждат Буфал (4.6), Масуаку (4.3), Кингсли Коман от "Байерн" (4.2), Алан Сен-Максим от "Ница" и Вилфред Заха от "Кристъл палас" (4.1) и Армандо Брума (4).

Dnevnik.bg