Мароко е изненадващият фаворит за домакин на световното първенство по футбол през 2026 г. Предварителните прогнози дават преднина на африканската страна пред силната обща кандидатура на САЩ, Мексико и Канада, съобщава ESPN по информация на свои източници във ФИФА.

Според информацията мнозина от членовете на международната футболна федерация са решили да дадат вота си за Мароко заради противоречивите действия на американския президент Доналд Тръмп в последните месеци. В това число влизат решението за ограниченията за влизане в страната на граждани от държави от Близкия изток и Африка, както и острите му коментари срещу по-бедните държави.

Домакинът за световното през 2026 г. ще бъде избран на 13 юни - ден преди старта на шампионата на планетата в Русия. До момента са внесени две кандидатури, а срокът за подаване на документи е до 16 март.

Право на глас ще имат 206 от общо 211 страни членки на ФИФА. Мароко, САЩ, Канада и Мексико участват със свои кандидатури и няма да гласуват, докато Гватемала е изключена за неопределено време. В края на октомври 2017 г. ръководителите на местната федерация отказаха да признаят назначения от ФИФА комитет, което доведе до наказанието.

Първоначално беше планирано изборът на домакин на световното през 2026 г. да се състои през 2020 г. През май 2017 г. обаче ФИФА прие план за ускоряване на процеса, което значително наклони везните към успех на САЩ, Канада и Мексико. Тогава южноамериканските страни обявиха подкрепата си за общата кандидатура

Официално лице от международната футболна федерация е заявило пред ESPN, че настроенията във ФИФА са се променили в последната година. Освен от африканските страни американското издание очаква голяма подкрепа от Азия и Южна Америка за кандидатурата на Мароко.

"Никога не сме приемали процеса за приключен в наша полза. Разбираме, че много различни фактори определят решението при избора", каза президентът на американската футболна федерация Сунил Гулати.

Световното първенство през 2026 г. ще е първото с 48 отбора, а броят на мачовете беше увеличен на 80. Според ротационната система на ФИФА Европа и Азия, които ще посрещнат следващите два мондиала - Русия 2018 и Катар 2022, нямат право да кандидатстват за световното през 2026 г.

Мароко се включва за пети път в надпреварата за домакинство след неуспешните опити през 1994, 1998, 2006 и 2010 г. Страната се надява да стане втората африканска държава, която приема световно по футбол след Южна Африка през 2010 г.

Dnevnik.bg