Американският отбор по биатлон ще бойкотира финалите на Световната купа за сезона в руския град Тюмен, които ще се проведат в края на месеца. Щатският тим обяви, че причината е липсата на оторизирана антидопингова лаборатория в Русия и продължаващите скандали с руския спорт.

Още по време на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг спортисти от другите отбори съобщиха, че обмислят дали да пътуват за последните стартове от сезона. На игрите в Корея Русия се състезаваше под неутрален флаг, но в сряда Международният олимпийски комитет (МОК) възстанови членството на страната, а сега се очаква решение и за статута на руската антидопингова агенция (RUSADA).

"Решението на Международния съвет по биатлон (IBU) да измести финалите на Световната купа в Тюмен е напълно неприемливо. В подкрепа на чистия спорт и нашата физическа сигурност ние не мислим, че е добре да участваме там", гласи съобщението на американския отбор.

Американската позиция е подписана от президента на местната асоциация Макс Коб. Той твърди, че Русия не спазва разпоредбите на Световната антидопингова агенция (WADA). "Напълно подкрепяме правото на чисти руски спортисти да се състезават, както и Русия да бъде домакин на надпревара от Световната купа в бъдеще, но това трябва да стане, когато те покажат пълна отдаденост към борбата с допинга".

Междувременно шведът Себастиан Самуелсон, който спечели сребро в преследването в Пьонгчанг и злато с мъжката щафета, също взе отношение. 20-годишният биатлонист обяви пред "Ройтерс", "че се надява Швеция също да бойкотира стартовете в Тюмен".

По-късно Самуелсон добави, че е получил много заплахи в социалните мрежи заради изказването си.

Стартовете в Тюмен са от 22 до 25 март, като ще се проведат спринт, преследване и масов старт при мъжете и жените. САЩ има двама биатлонисти в световния елит, при мъжете това е световният шампион в индивидуалния старт от 2017 г. Лоуъл Бейли, а при дамите Сюзън Дънкли.

Дневник