Президентът на Световната антидопингова агенция (WADA) сър Крейг Рийди се обяви против отмяната на олимпийската забрана на Русия. Шотландецът изрази разочарование от решението на Международния олимпийски комитет. Според него не е редно статут на Русия да бъде възстановен, след като в момента тече разследването срещу Руската антидопингова агенция (РУСАДА).

Забраната на Русия за участие в олимпийски игри беше отменена в сряда. Това се случи по-малко от три месеца, след като страната беше изключена от МОК.

"Ние трябва да се съобразим с решението на МОК, но това не значи, че го подкрепяме. Аз предпочитам да се беше изчакало още малко. Последната дума обаче е на МОК", каза Рийди пред Би Би Си.

В същото време РУСАДА продължава да е без лиценз. Той беше отнет пред ноември 2015 г., когато Русия беше изключена от международната атлетика заради разкритията за системна употреба и прикриване на допинг в доклада "Макларън".

За да може антидопинговата агенция в Москва да работи отново, тя трябва да изпълни още две препоръки от Световната антидопингова агенция.

"Те трябва да признаят официално резултатите от разследванията на комисиите "Макларън" и "Шмид", а също така да ни дадат достъп до лабораторията в Москва. Не мисля, че е толкова трудно, но до този момент не са го направили", каза Рийди.

Според него ако наказанието на Руския олимпийски комитет беше останало по-дълго време в сила, това щеше да стимулира РУСАДА да изпълни изискванията.

Дневник