Лидерът в Примера дивисион "Барселона" записа изненадващо равенство при гостуването на борещия се за оцеляване "Лас Палмас". Двубоят в Канарските острови завърши 1:1 и върна интригата в битката за титлата в испанското първенство.

Каталунците събраха 66 точки след 26-ия кръг на шампионата. Те продължават да са единственият отбор без загуба в големите европейски лиги, но авансът им пред втория "Атлетико" (Мадрид) вече е пет точки. Шампионът "Реал" (Мадрид) е далеч назад с 51 точки, а "Валенсия" затваря зона "Шампионска лига" с 50 точки.

"Лас Палмас" събра 20 точки, с които остава в зоната на изпадащите - на 18-о място. Тимът от Канарските острови обаче е с равни точки със 17-ия "Леванте". "Депортиво" е предпоследен с 18 точки, а "Малага" е на дъното с 13.

Лионел Меси даде аванс на "Барселона" срещу "Лас Палмас" в 21-ата минута. Аржентинецът изпълни перфектен пряк свободен удар и отбеляза 23-ия си гол в 26 шампионатни мача и общо 31-и в 40 двубоя във всички турнири през този сезон.

"Барселона" обаче не успя да задържи аванса си. Три минути след почивката главният съдия Антонио Матео Лаос отсъди спорна дузпа в полза на домакините, след като топката се удари в гредата и след това срещна ръката на Лука Дин. Това беше първият наказателен удар, отсъден срещу каталунците, от повече от две години насам. Джонатън Калери застана зад бялата точка и изравни резултата.

Това беше втората изключително дискусионна ситуация в ущърб на "Барселона". В края на първото полувреме вратаря на "Лас Палмас" Леандро Чичисола игра с ръка извън наказателното поле и трябваше да получи червен картон, но Матео Лаос подмина ситуацията.

След изравняването на резултата играта на "Барселона" беше много далеч от обичайното ниво. Каталунците действаха прибързано и не успяха да създадат много опасности пред вратата на съперника.

"Дузпата дойде като истински шок за нас заради начина, по който беше отсъдена. Изравниха ни с невидима дузпа, а след това увереността им започна да расте, докато ние играехме твърде прибързано", каза треньорът на "Барселона" Ернесто Валверде.

След последния съдийски сигнал той и играчите му наобиколиха реферите, за да поискат обяснение за спорните ситуации във вреда на гостите.

Дневник