Олимпийската вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева завърши шеста на световното първенство по лека атлетика в зала, което започна днес в Бирмингам. В надпреварата при мъжете Тихомир Иванов раздели последната позиция.

Демирева преодоля от първия опит първата височина - 1.84 метра. Разбегът създаде проблеми на 28-годишната българка на 1.89 м, но тя все пак успя да ги скочи от третия път. Сребърната медалистка от Рио 2016 обаче записа три неуспешни опита на третата височина - 1.93 м.

Иванов направи само един успешен опит. Той скочи 2.20 м от третия път, след което записа три фаула на 2.25 м. Същото направиха сребърният медалист от предишното световно в зала Роби Грабарз и Джамал Уилсън. Българинът, британецът и бахамецът разделиха деветата позиция в крайното класиране.

За Демирева и Иванов това беше дебют в световно първенство по лека атлетика в зала. Те не успяха да се доближат от личните си рекорди на закрито, които са съответно 1.95 м и 2.28 м.

Двама руснаци спечелиха златните медали в двете състезания. Световната шампионка на открито за 2015 и 2017 г. Мария Ласитскене очаквано беше без конкуренция при жените, а сребърният медалист от последния шампионат на планетата Данийл Лисенко спечели много вълнуваща битка с действащия световен първенец Мутаз Еса Баршим.

Ласитскене си гарантира златния медал още след четвъртия си скок, след като преодоля без грешка 1.84, 1.89, 1.93 и 1.96 м. След това рускинята скочи 2.01 м от втория опит, преди да завърши състезанието с три грешки на 2.07 м.

Ласитскене спечели втория си златен медал от световното в зала след 2014 г. Втора завърши световната шампионка на закрито от 2016 г. Вашти Кънингам от САЩ, а италианката Алесия Трот грабна бронза.

При мъжете Лисенко и Брашим направиха страхотен дуел, а останалите бяха много далеч от тяхното ниво. 20-годишният руснак и 26-годишният катарец преминаха без нито една грешка през първите четири височини - 2.20, 2.25, 2.29 и 2.33 м.

Те останаха рамо до рамо на върха и след първите два скока на 2.36 м, в които прескочиха летвата. Баршим не успя и от третия опит. Лисенко обаче се справи и спечели първия си златен медал от голямо първенство при мъжете. Представителят на Германия Матеуш Пжибилко взе бронзовото отличие с най-добър скок 2.29 м.

Титлите на Ласитскене и Лисенко няма да бъдат прибавени към общия актив на Русия, тъй като от 2015 г. страната е изключена от международната атлетика. Руските лекоатлети се състезават под неутрален флаг и химн.

В днешния първи ден от шампионата в Бирмингам беше раздаден още един комплект медали. Гензебе Дибаба от Етиопия спечели трета поредна световна титла на закрито в бягането на 3000 метра. Сифан Хасан от Холандия и Лаура Муир от Великобритания допълниха почетната стълбичка.

Световното първенство в зала продължава до неделя, а в него ще участват още трима българи. В петък от 22.10 ч. е надпреварата в тласкането на гюле при дамите с участието на Радослава Мавродиева. В събота са състезанията в тройния скок, в които България ще бъде представена от Габриела Петрова и Момчил Караилиев.

Дневник