Българските скачачи изразиха разочарование от представянето си на световното първенство по лека атлетика в зала, което започна в петък в Бирмингам. Олимпийската вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева завърши шеста от 13 участнички. В надпреварата при мъжете Тихомир Иванов раздели последната позиция.

Демирева преодоля от първия опит първата височина - 1.84 метра. Разбегът създаде проблеми на 28-годишната българка на 1.89 м, но тя все пак успя да ги скочи от третия път. Състезанието за сребърната медалистка от Рио 2016 приключи с три неуспешни опита на третата височина - 1.93 м.

"Разочарована съм. Резултатът ми е изключително слаб. Знам, че съм готова, но този път не успях да се реализирам. Все още работя върху разбега си, но това не е оправдание. В крайна сметка най-важното е, че съм здрава", каза Демирева, цирирана от bgathletic.com.

За нея и Иванов това беше дебют в световно първенство на закрито. Двамата не планираха да се състезават в Бирмингам и не бяха покрили нормативите за участие, но получиха покани от организаторите.

"Зимата не беше голямата ми цел. Въпреки това си направих лично постижение (в Карлсруе на 3 февруари). Имах шанс да изпробвам разбега си в състезания, така че продължаваме напред", каза още Демирева.

По думите на Иванов състезанието за него е минало зле. "Дойдох с покана тук. Като цяло през целия сезон не планирах да участвам на световно в зала", каза 23-годишният българин.

Той направи само един успешен опит в Бирмингам - на 2.20 м от третия път, след което записа три фаула на 2.25 м. Същото направиха сребърният медалист от предишното световно в зала Роби Грабарз и Джамал Уилсън. Българинът, британецът и бахамецът разделиха деветата позиция в крайното класиране.

"На националното първенство постигнах 2.28 м, но тогава бях събрал много амбиция да скачам отново след контузията на световното (на открито) в Лондон. Просто тогава ми се получи всичко, както трябва. Иначе тренировъчният ми резултат тази зима е 2.20 м", обясни Иванов.

Световното първенство в зала продължава до неделя, а в него ще участват още трима българи. В петък от 22.10 ч. е надпреварата в тласкането на гюле при дамите с участието на Радослава Мавродиева.

В събота са състезанията в тройния скок, в които България ще бъде представена от Габриела Петрова и Момчил Караилиев.

Дневник