Носителят на 16 титли от Големия шлем Рафаел Надал ще пропусне двата най-престижни турнира от сериите "Мастърс 1000" - в Индиън Уелс и Маями. По-рано това направи и трикратният шампион в Големия шлем Стан Вавринка.

Надал обяви, че все още не е възстановен от контузията, която получи по време на Australian Open. 31-годишният испанец не е играл от четвъртфиналите в Мелбърн, когато се отказа принудително в решаващия пети сет срещу Марин Чилич.

Световният №2 планираше да се завърне на корта за турнира в Акапулко тази седмица. В края на миналата обаче доскорошният лидер в ранглистата обяви оттеглянето си от надпреварата от категория "АТП 500" в мексиканския град.

"За съжаление контузията, която получих преди началото на турнира в Акапулко е същата, която претърпях в Мелбърн. Няма да успея да се възстановя за Индиън Уелс и Маями. Беше много болезнено да се откажа и от турнира в Акапулко. Ще ми липсвате и ще направя всичко възможно да се върна отново през 2019 г.", написа Надал в социалните мрежи.

През 2017 г. Надал достигна до осминафиналите в Индиън Уелс и игра финал в Маями. И в двата случая той беше спрян от Роджър Федерер. Испанецът ще загуби 690 точки от отсъствието си в първите два турнира от сериите "Мастърс" за сезона.
Tурнирът в Индиън Уелс ще се проведе от 5 до 12 март, а надпреварата в Маями е от 19 до 26 март. От първoто състезание се оттеглиха още двама тенисисти - французите Ришар Гаске и Жо-Вифред Цонга.

В отсъствието на Надал Григор Димитров ще е поставен под №3 в Индиън Уелс. Шампионът Федерер е водач в основната схема и трябва да стигне до полуфиналите, за да запази първото си място в световната ранглиста. Чилич е №2, а останалите поставени в първата осмица са Александър Зверев, Доминик Тийм, Давид Гофен, Кевин Андерсън и Хуан Мартин дел Потро.

Дневник